marți , 5 decembrie 2023

„Madiba nu mai este cu noi, dar călătoria sa continuă”

SOUTH AFRICA MANDELA

O mulțime de personalități din showbiz și din politică și-au exprimat tristețea privind moartea fostului președinte sud-african Nelson Mandela, care s-a stins din viață, joi, la vârsta de 95 de ani. Oprah Winfrey, Samuel L. Jackson, Morgan Freeman, Charlize Theron, Bono, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau Bill Clinton au transmis, pe platformele de socializare, gândurile lor bune pentru iubitul Madiba.

Idris Elba: „Ce onoare este să păşeşti pe urmele lui Nelson Mandela şi să portretizezi un bărbat care a sfidat greutăţile vieţii, a rupt bariere şi a promovat drepturile civile în lumea întreagă. Gândurile şi rugăciunile mele sunt pentru familia sa.”

Morgan Freeman: „Lumea a pierdut astăzi unul dintre adevăraţii giganţi ai ultimului secol. Nelson Mandela era un om de o incomparabilă onoare, forţă de necucerit – un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi cei care preţuiesc libertatea şi demnitatea umană. Pe măsură ce ne amintim succesele sale, să nu ne mulţumim doar a reflecta cât de departe am ajuns, ci, în memoria sa, să ne gândim la cât de departe trebuie să mergem. Poate că Madiba nu mai este cu noi, dar călătoria sa continuă cu mine, cu noi toți.”

Denzel Washington: „Pauletta (Washington, n.r.) şi cu mine l-am numit pe Nelson Mandela, cu onoare şi modestie, prietenul familiei noastre. Va continua să trăiască prin noi toţi, ca un simbol al speranţei, credinţei şi forţei.”

Oprah Winfrey: „Una dintre momentele onorabile din viața mea a fost să fiu invitată în casa lui Nelson Mandela, să petrecem timp împreună și să ajung să-l cunosc. Era așa cum ați auzit că era, și mai mult decât atât – modest și neafectat de amărăciune. Mereu îi plăcea să spună câte o glumă bună. Simţeai că stai alături de un om plin de graţie şi maiestuozitate în acelaşi timp. Va fi întotdeauna eroul meu. Viața sa a fost un dar pentru noi toți.”

Quincy Jones: „Madiba, prieten, frate. Un spirit născut din generozitate, dragoste, compasiune şi speranţă pentru omenire, care ar putea să nu mai apară niciodată la un asemenea nivel într-o fiinţă umană.”

Paul Simon: „Mandela a fost unul dintre marii lideri ai secolului al 20-lea. A conceput un model pentru ca duşmanii mortali să treacă peste ura simţită şi să găsească o cale de a reconstrui naţiunea prin compasiune, prin adevăr, dreptate şi puterea iertării.”

Dionne Warwick: „A trăit minunat ceea ce am fost învăţată de mic copil, anume că noi, oamenii, existăm pe Pământ să fim unul în slujba celuilalt şi de aici vine bucuria, pacea şi armonia pe care ni le dorim.”

Aretha Franklin: „Cel mai extraordinar lucru a fost modul în care s-a ridicat după experienţa închisorii, a apartheidului, a urii, pentru a uni naţiunea – un extraordinar exemplu de umanitate şi curaj.”

Muhammad Ali: „Ceea ce îmi voi aminti despre domnul Mandela este că era un om a cărui inimă, spirit, suflet nu puteau fi îngrădite de nedreptăţile economice şi rasiale, de barele de metal (ale închisorii, n.r.), de povara urii şi a răzbunării.”

Michael Moore: „Eram convins că Nelson Mandela nu va ieşi niciodată din închisoare. Când a ieşit şi a devenit preşedinte, am decis că orice în lumea asta este posibil.”

Charlize Theron: „Gândurile și dragostea mea se îndreaptă către familia Mandela. Odihneşte-te în pace, Madiba. Ne vei lipsi, însă impactul tău asupra umanităţii va dăinui. Nu vor exista niciodată cuvinte care sp poată exprima ceea ce simt acum. Sunt întristată până în adâncul sufletului meu.”

Yoko Ono: „Îți mulțumesc, Nelson Mandela, pentru felul în care te-ai dedicat păcii în lumea noastră. Suntem atât de norocoși că am trăit pe această planetă alături de tine. Cu dragoste, Yoko.”

Jamie Foxx: „Odihnește-te în pace, domnule Nelson Mansela. Un lider neînfricat o ființă umană incredibilă, o inspirație, un erou adevărat. Cu adevărat unic. Îți mulțumesc pentru amprenta pe care ai lăsat-o asupra umanității. Dumnezeu să te binecuvânteze. Rugăciuni pentru familie, prieteni și poporul sud-african.”

Rihanna: „Unul dintre cei mai mari oameni care au trăit vreodată! Nu vom uita niciodată lucrurile pe care le-am învățat de la acest om și nu vom înțelege niciodată puterea de care a avut nevoie pentru a îndura mulți ani din viață! Mulțumesc.”

David Beckham: „Inima mea este alături de poporul sud-african și de familia Mandela. Am pierdut un domn adevărat și o ființă curajoasă. A fost o adevărată onoare să fi cunoscut un bărbat care a avut dragoste de dăruit atâtor oameni. Odihnește-te în pace!”

Emma Bunton (ex-Spice Girls): „Odihnește-te în pace, Nelson Mandela. Ce moștenire a lăsat în urmă! Am avut onoarea să-l întâlnesc, iar spiritul său era unic.”

Brian May (Queen): „Sunt foarte trist să aflu de moartea lui Madiba. Din generația sa, a fost persoana care ne-a inspirat cel mai mult. Mesajul său, exemplificat, a fost puterea de a ierta. Ne-a arătat că, după o mare nedreptate, este posibil să reacționăm fără gând de răzbunare. Era luminos, amuzant, extrem de generos și, într-un mod discret, cel mai bun exemplu pentru oameni.”

Ellen DeGeneres: „Astăzi am pierdut cel mai mare avocat al lumii pentru pace și schimbare. Nelson Mandela a fost un erou pentru atâția oameni. Odihnească-se în pace!”

Will.i.am: „Nelson Mandela… Sunt atat de trist.”

Serena Williams: „Nelson Mandela a trăit o viață care a avut impact asupra multor oameni. Propria lui viață a schimbat-o pe a multora. Sper ca moștenirea sa să trăiască pentru totdeauna.”

Jennifer Hudson: „Domnul Mandela a luptat pentru libertate și egalitate, care au schimbat Africa de Sud și lumea întreagă. Putem cu toții să învățăm din călătoria sa extraordinară.”

Slash: „Sunt cu adevărat trist să aud că l-am pierdut pe marele Nelson Mandela, unul dintre puținii stâlpi ai umanității care ne mai rămăseseră.”

Cher: „Nelson a schimbat lumea dintr-o celulă de închisoare. Asta e magie adevărată!”

Annie Lennox: „Lumea s-a trezit cu știrea că Mandela a plecat, lăsând în urmă o moșternire extraordinară. Odihnește-te în pace, Madiba!”

Ringo Starr: „Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Nelson Mandela. Pace și dragoste.”

Goldie Hawn: „O lumină s-a stins în această lume. Odihnește-te în pace, alături de ceilalți îngeri, dragă Nelson Mandela”

Samuel Jackson: „Nu am întâlnit niciodată în viață o persoană mai bună decât Nelson Mandela. Toată compasiunea pentru familia și țara lui.”

Olivia Wilde: „Oh, Mandela, odihnește-te în libertate liniștită”.

Lauryn Hill: „Dumnezeu să te binecuvânteze, honorabile Nelson Mandela! Să te odihnești în pace. Cu mult respect, recunoștință și dragoste.”

Lionel Richie: „A fost un tată pentru noi toți. Mi-aș dori ca viața lui să ne amintească mereu că suntem cu toții parte dintr-o singură lume. Ne va lipsi.”

Peter Gabriel: „Nu există un exemplu de lider care să mă inspire mai mult.”

Madonna: „Nimeni nu a luptat mai îndârjit pentru dreptul de a fi liber! Întreaga sa viață a fost o revoluție a dragostei.”

Lara Fabian: „Lumea pierde un mare domn… Nelson Mandela, sunteți un exemplu pentru noi toți… Dumneavoastră, care v-ați sacrificat libertatea pentru a o salva pe a celorlalți… Dumneavoastră, care v-ați luptat pentru a face din această lume un loc mai bun… Spunem deseori că speranța îi face pe oameni să trăiască. Însă grație dumneavoastră, înțelegem în sfârșit că oamenii pot și ei, de unii singuri, să facă speranța să trăiască. Mulțumesc, domnule Mandela. Moștenirea dumneavoastră va rămâne prețioasă pentru umanitate.”

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: „Sunt tristă în urma despărțirii de Nelson Mandela. A fost un om care a muncit neobosit pentru binele țării sale.”

Prințul Charles: „Domnul Mandela a fost un exemplu de curaj, un om cu un umor grozav, care avea o reală plăcere de a trăi. Lumea a pierdut un lider inspirat și un om extraordinar. Familia mea și cu mine sunt profund îndurerați, iar gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia sa.”

Barack Obama: „Ca atâtea alte persoane din lumea aceasta, nu-mi pot imagina viața fără exemplul stabilit de Nelson Mandela. El nu ne mai aparține, ci aparține vremurilor.”

Bill Clinton: „Lumea a pierdut unul dintre cei mai importanță lideri ai săi și una dintre cele mai minunate ființe umane. A fost un campion al demnității umane. A demonstrat că există libertate în iertare, că o inimă liberă este mai mare decât o minte închisă. Nu-l voi uita niciodată pe prietenul meu Madiba.”

Mike Tyson: „Aflu de moartea lui Nelson Mandela acum, când mă aflu pe pământ african, în Oran, Algeria. Rugăciuni pentru familia Mandela.”

Bono: „A fost un idealist, fără a fi naiv, un om care a făcut compromisuri fără a se fi compromis.”

Larry King: „Dintre toate interviurile pe care le-am făcut, cel cu Nelson Mandela se află între cele din top. Era atât de elocvent și de elegant.”

Lumea & Nelson Mandela

Nelson Mandela – primul preşedinte de culoare al Africii de Sud (1994 – 1998) – a murit, joi, la vârsta de 95 de ani, la domiciliul său din Johannesburg, după o suferință îndelungată.

Fostul preşedinte sud-african a fost imortalizat pe marele ecran de Morgan Freeman, Danny Glover, Terrence Howard, Sidney Poitier şi Dennis Haysbert, printre alţii. Cel mai recent film despre viaţa lui Mandela, „Mandela: Long Walk to Freedom”, cu Idris Elba în rolul principal, a fost lansat deja în mai multe cinematografe, începând cu 29 noiembrie.

Foto: businessinsider.com, Daily Mail, Facebook

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *