Foto: homepages.inf.ed.ac.uk
Fiecare țară sau regiune are în patrimoniul turistic locurile sale reprezentative, însă pentru iubitorii de lectură peisajului natural îi este adăugat și unul literar, nu mai puțin important. Iar Marea Britanie, pe lângă peisajele și orășelele sale pitorești, mai adăpostește și lumea lui Jane Austen, a lui William Shakespeare sau pe cea a lui Charles Dickens.
Vă prezentăm în continuare câteva dintre traseele literare ale Marii Britanii.
Whitby-ul lui Bram Stocker
Cunoscutul autor al romanului Dracula și-a găsit inspirația în orășelul pescăresc Whitby. Cu impunătoarea sa catedrală, străduțele vechi pavate cu piatră și cerul său mereu cețos, e ușor de înțeles de ce Whitby l-a inspirat pe Bram Stocker. O vizită în orășel cuprinde și un tur ghidat cu experiențe interactive, povești de groază și decoruri din ecranizările romanului. În fiecare an, în luna octombrie, aici are loc Festivalul Internațional de Film Bram Stocker.
Edinburgh-ul lui Arthur Conan Doyle
Creatorul simpaticului personaj Sherlock Holmes s-a născut la Edinburgh, oraș care i-a influențat viitoarele opere. Se pare chiar că o persoană întâlnită la Royal College of Surgeons din oraș a constituit inspirația pentru personajul care l-a făcut celebru. O statuie din bronz a scriitorului se află acum în Picardy Place.
Kent-ul lui Charles Dickens
Orașul natal al lui Charles Dickens a fost în mare sărbătoare în anul 2012, când s-au serbat 200 de ani de la nașterea scriitorului. O vizită completă cuprinde Rochester, locul în care se desfășoară acțiunea din Marile speranțe, dar și Gad’s Hill Place din Higham, casa de care scriitorul s-a îndrăgostit, și pe care și-a cumpărat-o după ce a cunoscut succesul, și care acum adăpostește o școală.
Lake District-ul lui Beatrix Potter
Autoarea cărților cu Petter Rabbit și-a petrecut vacanțele în copilărie în Lake District, ținut ce a avut o mare influență în scrierile sale de mai târziu. După ce a început să aibă succes cu scrierile sale, a cumpărat casa Hill Top din Ambleside care a devenit decorul pentru numeroase alte cărți.
Londra lui Keats
În Hampstead, Londra, se află casa în care marele poet englez a trăit între 1818-1820 împreună cu prietenul său Charles Brown. Locuința a constituit și decorul care l-a inspirat pe Keats în multe dintre poeziile sale, cum ar fi Ode to a Nightingale, pe care a scris-o stând la umbra unui prun în grădina casei. Tot aici Keats a cunoscut-o și pe logodnica sa, Fanny Brawne.
West Yorkshire și East Lancashire Pennines, ținutul surorilor Brontë
Ținuturile întinse și aspre ale West Yorkshire și East Lancashire Pennines au fost căminul lui Charlotte, Emily și Anne Brontë, care au trăit în orășelul Haworth din 1820 până în 1861. Regiunea a fost o sursă de inspirație pentru multe dintre faimoasele lor romane, inclusiv pentru La răscruce de vânturi al lui Emily Brontë și Jane Eyre al lui Charlotte. Fosta casă a surorilor a fost transformată într-un muzeu (Parsonage Museum) organizat astfel încât să permită vizitatorilor o privire asupra vieții lor cotidiene, dar și accesul la multe dintre obiectele lor personale. Un alt loc de vizitat mai este și Cascada Brontë unde se spune că Charlotte obișnuia să vină și să mediteze.
Stratford-upon-Avon, ținutul Shakespeare
Orașul natal al lui William Shakespeare nu poate lipsi dintr-un traseu al locurilor literare din Marea Britanie. Numeroasele clădiri în stil Tudor ale orașului constituie în sine o întoarcere în timp până în vremea Marelui Will, alături de casa soției sale, Anne Hathaway’s Cottage, și Biserica Sfintei Treimi unde dramaturgul a fost botezat și apoi îngropat.
East Sussex-ul lui A.A Milne
Pădurea Ashdown din East Sussex, decorul pentru cărțile lui A.A. Milne, poate constitui pentru micii cititori o călătorie în fascinanta lume a lui Ursulețului Winnie.
Bath-ul lui Jane Austen
Arhitectura orașului Bath, în care Jane Austen a trăit între 1801 și 1806, a rămas aproape neschimbată până astăzi, amintind cititorilor de străzile descrise în Mănăstirea Northanger sau în Persuasiune. La Jane Austen Centre, situat într-o casă în stil Georgian, la doar câțiva metri de locul în care scriitoarea a trăit, vizitatorii pot descoperi o expoziție de costume, fragmente din filme și manuscrise. Plimbarea prin Bath mai poate cuprinde și ceaiul la Regency Tea Rooms și opriri la magazinurile de suveniruri unde pot fi achiziționate tricoruri cu „I love Mr. Darcy!”.
English Riviera al Agathei Christie
Elegantul oraș natal al „Reginei Crimei” Agatha Christie a constituit decorul pentru numeroase dintre romanele sale. Iar casa ei de vacanță din apropiere de Brixham este un bun prilej pentru vizitarea colecțiilor familiei și a romanticei păduri din apropiere.
Sursă: AOL.co.uk
Semnat de Laura Câlțea