miercuri , 4 octombrie 2023

Maria Miu, la Nocturne: „Pe vremuri, făceam foarte mult din sărăcie. Acum sunt mulţi bani, dar lipsesc ideile”

Nocturne cu Maria Miu_8210

Pe 9 mai a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Artistă, creatoare de costume şi decoruri, Maria Miu este invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne” de luni, 16 mai, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Pe 16 mai 2016, Marina Constantinescu ne dă întâlnire cu o artistă aparte, creatoare de costume şi decoruri, un om care şi-a creat, cu modestie şi talent, un destin excepţional: scenografa Maria Miu. Ediţia „Nocturne” a cărei invitată este scenografa Maria Miu se difuzează luni, de la 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Bucuria şi plăcerea de a te lăsa copleşit de muncă au stat la baza unei opere consistente, de zeci de ani. Maria Miu şi-a dorit să devină sculptor şi matematician. Dar, în adolescenţă, s-a îndrăgostit de teatru. Şi pentru că a realizat că doar aici le poate avea pe toate: poate fi şi pictor, şi matematician, şi doctor.

Prima dată a lucrat cu Alexandru Darie, pe vremea când amândoi erau studenţi. Ulterior, acesta i-a devenit soţ. Au împreună un băiat.

„Pe vremuri, făceam foarte mult din sărăcie. Acum sunt mulţi bani, dar lipsesc ideile”, este de părere Maria Miu, invitata „Noctunelor” de la TVR. Îşi aminteşte din perioada de început că a fost chemată de două ori să realizeze spectacole de 23 august şi de 1 Mai. A avut curajul şi demnitatea să refuze şi, spre surprinderea tuturor, regimul comunist a acceptat un „Nu” ferm.

A avut toate datele ca importanţi regizori să-şi dorească să colaboreze cu ea. Printre aceştia îi amintim pe Alexandru Darie, Silviu Purcărete, Ion Cojar, Costa Gavras. Cu acesta din urmă a lucrat la filmul „Amen”, care, pentru Maria Miu, a însumat 192 de decoruri, în 57 de spaţii.

„Trebuie să-ţi asumi că faci o operă de artă împreună cu alţii. Un decor nu poate trăi într-un spectacol slab”, admite scenografa Maria Miu, recunoscând că în teatru, film, poate mai mult decât în alte arte, echipa este puternică.

Premiată de UNITER

Pe 9 mai 2016, scenografei Maria Miu i-a fost decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. La Nocturne din 16 mai, aflăm mai multe despre destinul ei ieșit din tipare. „Nocturne” se vede luni seară, de la 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne”, emisiune difuzată de TVR 1.
Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la „Nocturne” pot fi urmărite în fiecare luni noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. „Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni „Nocturne” poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *