sâmbătă , 28 mai 2022

Mario Vargas Llosa, în dialog cu Gabriel Liiceanu, la Cluj

Llosa

Unul dintre cele mai importante şi mai aşteptate evenimente literare ale anului va avea loc între 19 şi 21 mai, la Cluj. Scriitorul Mario Vargas Llosa, Premiul Nobel 2010, va fi în centrul vieţii culturale a oraşului timp de trei zile la invitaţia Universităţii Babeş-Bolyai, care îi va acorda, luni, 20 mai, titlul de doctor honoris causa.

Duminică, 19 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca este prima ocazie pe care o aveţi de a fi în preajma scriitorului peruan, la premiera spectacolului lectură O mie şi una de nopţi regizat de Andreea Iacob. Piesa, în traducerea Luminiţei Voina-Răuţ, este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa după poveştile Şeherezadei.

Luni, 20 mai, ora 11.00, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai va avea loc ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Laudatio va fi concepută şi susţinută de profesorul Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere şi directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marţi, 21 mai, ora 12.00, în sala „Mihai Eminescu” a Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, este programat dialogul cu Gabriel Liiceanu, Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?, urmat de o sesiune de autografe.

În copilărie, Vargas Llosa întârzia desprinderea din ficţiune. Primele texte scrise de el sunt continuări ale poveştilor citite, care îl captivează într-atât, încât ar vrea să nu se mai termine niciodată. Apoi scriitorul matur, care trăieşte disciplinat literatura, vede evadarea în ficţiune ca pe o salvare, în unele condiţii unica: „Am fi mai răi decât suntem fără cărţile bune pe care le citim, am fi mai conformişti, mai puţin neliniştiţi şi răzvrătiţi, iar spiritul critic, motor al progresului, nici măcar n-ar exista. Scrisul, ca şi cititul, e o formă de protest împotriva neajunsurilor vieţii. Căutând în ficţiune ceea ce ne lipseşte, afirmăm – fără a fi nevoie s-o spunem, şi nici măcar s-o ştim – că viaţa, aşa cum e ea, n-are cum să ne astâmpere setea de absolut, esenţa condiţiei umane, şi că ar trebui să fie mai bună.” (Mario Vargas Llosa)

O mie şi una de nopţi, noua apariţie editorială din Seria de autor Mario Vargas Llosa, va fi lansată de Editura Humanitas la Bookfest 2013

Pe 19 mai, la Cluj, vor fi 928 de privilegiaţi. Cei care vor vedea premiera piesei O mie şi una de nopţi, împărţind sala cu celebrul ei creator. Pentru a continua experienţa, Editura Humanitas a pregătit un volum inedit în Seria de autor Mario Vargas Llosa. Cartea va fi lansată la Bookfest, Salonul Internaţional de Carte, care se va desfăşura anul acesta între 29 mai şi 2 iunie în Complexul  Romexpo, București.

Piesa de teatru este introdusă în volum de discursul lui Vargas Llosa de la decernarea Premiului Nobel pentru literatură, în capitolul numit Elogiu lecturii şi ficţiunii, şi de eseul Depănând poveşti, o motivaţie a alegerii, din noianul narativ al omenirii, istoriei unei femei care îşi datorează viaţa darului ei de povestitor .

Spectatorul Mario Vargas Llosa este fermecat: „…dragostea mea pentru teatru n-a murit niciodată; la umbra romanelor, ea a dormitat mereu, tentant şi nostalgic, mai ales când  vedeam câte o piesă care mă încânta”. La fel ca în copilărie, povestaşul continuă ficţiunea devenind autor, pentru ca, în prima punere în scenă a piesei lui despre Şeherezada, O mie şi una de nopţi, să fie şi actor.

„În istoria literaturii nu există o parabolă mai simplă şi mai luminoasă decât aceea a Şeherezadei şi a lui Şahriar spre a explica rolul poveştii în viaţa oamenilor” (Mario Vargas Llosa). Este pesemne motivul pentru care laureatul Nobel Mario Vargas Llosa alege să o adapteze pentru scenă, punându-i în valoare semnificaţii pe care nu i le-am fi bănuit. Subtil, atent la nuanţe, scriitorul ne dezvăluie cu ajutorul protagonistei că toate poveştile sunt de fapt una singură şi că toţi eroii şi aventurile lor nenumărate au aceleaşi tainice origini, lumea ficţiunii fiind de fapt o lume aidoma lumii reale.

Cel mai nou roman al lui Vargas Llosa, El héroe discreto, în pregătire la Humanitas

Noul roman al lui Mario Vargas Llosa va apărea în România la Editura Humanitas în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, care a fost şi primul lui cititor, direct din manuscrisul în spaniolă. El héroe discreto este în acest moment în stadiul de manuscris, dar publicarea lui este pregătită în toată lumea. Argumentul de lectură al traducătorului şi pariul pe această carte sunt mai mult decât convingătoare.

„Un roman de mare forţă, cu accente de  melodramă impregnată de umor, ale cărui episoade se derulează într-un Peru al zilelor noastre, unde Piura şi Lima, oraşele predilecte ale lui Vargas Llosa, nu sunt spaţii fizice, ci teritorii ficţionale populate cu personaje ivite din imaginaţia rodnică a scriitorului.

Cu El héroe discreto, romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea, politica. Povestea are doi protagonişti, cu două vieţi oarecum paralele, care se încrucişează într-o bună zi, pe neaşteptate. Felícito Yanaqué şi Ismael Carrera, doi bărbaţi cărora viitorul nu pare a le pregăti surprize, ajung într-un moment de cumpănă al existenţei: unul se  trezeşte supus unui şantaj căruia se hotărăşte să nu-i dea curs, celălalt  se pomeneşte prins în vârtejul unei bizare probleme de familie. Ambii eroi sunt, fiecare în felul său, răzvrătiţi discreţi împotriva sorţii ce le pare pecetluită, sfidând convenţiile claselor sociale din care fac parte. Deşi nu sunt nici rebeli, nici justiţiari în toată puterea cuvântului, au însă forţa de a-şi depăşi condiţia, de a respinge ideile de-a gata, normele de viaţă şi idealurile celorlalţi. Un roman marca Mario Vargas Llosa, scris impecabil, alert, ludic, inteligent, comparabil cu marile romane care i-au adus scriitorului faima binemeritată şi Premiul Nobel pentru literatură.” (Marin Mălaicu-Hondrari)

Seria de autor Mario Vargas Llosa intră în promoţie în librăriile Humanitas: în luna mai cumperi 3 cărţi şi plăteşti doar 2.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus