vineri , 22 septembrie 2023

„Memories From Another Life”: expoziție de Alexandra Baciu

memories-from-another-life

Artist plastic: Alexandra Baciu

Curator: Roxana Coman

Light design: Zwart & Roxana Mitarcă Studio

Vineri, 30 septembrie 2016, începând cu ora 19.00,

Home Mătăsari, str. Mătăsari, nr. 17

„Memories from another life” este un proiect semnat de artistul plastic Alexandra Baciu și curatoriat de către istoricul de artă Roxana Coman, aflat la granița dintre memorialistică și studii de gen, un solo show în parteneriat cu Zwart & Roxana Mitarcă Studio și Home Mătăsari, cu ocazia ediției din acest an a evenimentului cultural și vizual, Noaptea Albă a Galeriilor.

Vineri, 30 septembrie 2016, cu ocazia ediţiei #10, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair, îşi extinde programul nocturn în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din alte nouă oraşe. Astfel, alături de Bucureşti, vor avea loc expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Discursul vizual al Alexandrei Baciu valorifică atât lucrări realizate în anii trecuți, cât și lucrări recente. Pe langă picturile ample ce vor fi prezente în spațiu, o instalație cu influențe scenografice, amplasată în una dintre sălile Home Mătăsari, va aduce o perspectivă nouă asupra conceptului de feminin/feminitate.

Alexandra Baciu propune un altfel de discurs asupra relației bărbat/femeie, unul ce nu exploatează neapărat o eventuală relație de superioritate, ci presupune o întoarcere la arhetipuri, la primordial. Proiectul „Memories from another life” provoacă o introspecție atât în universul feminin, cât și în lumea Alexandrei. Wu Di- Asian Odalisk, Innuendo, Lakota – Plasa cu vise, Without Adam, When it Snows no More, Self portrait with a red earring, lucrări ce compun variabilele feminității: inocență, sfială, curiozitate, sfidare, stări ale sufletului și ale femininului.

„Home Mătăsari, un spațiu alternativ bine definit datorită festivalului urban Femei pe Mătăsari, devine astfel gazda unei expoziții ce explorează universul feminin, continuând tradiția unei contestări simbolice a semnificației de secol XIX a străzii Mătăsari”, spune curatorul Roxana Coman.

Memories from Another life este un proiect ce a avut nevoie de mai mult timp, mai exact de o perioadă de șase ani pentru a se concretiza și își extrage esența dintr-o memorie colectivă a mai multor generații de femei, unele reale, altele trecând granițele irealului, poveștile venind dintr-o perioadă în care fiction era fact, era identitate culturală, având abilitatea de a influența destine”, spune Alexandra Baciu.

Artist vizual, Alexandra Baciu a absolvit cursurile de licență și master la Universitatea Națională de Arte și Accademia di Belle Arti di Roma. Alexandra a participat în numeroase proiecte artistice colective naționale și internaționale, dar are și experiență de manager cultural. Printre proiectele cele mai semnificative putem enumera: 2014, Art Director Bucharest Art Week, 2013 DEBRIS Home Mătăsari, 2013 „Womain Colours” la Home Mătăsari la Festivalul „Femei pe Mătăsari”, BITUM în 2014 în spațiul cultural Carol 53, cât și participări la Bienala Internațională de pictură Chișinău.

Megeți, pe 30 septembrie, începând cu ora 19.00, pe strada Mătăsari, nr. 17, pentru a descoperi conceptul expozitiei Memories from another life și pentru a explora universul vizual al Alexandrei Baciu. Ultima intrare va fi la ora 4.30. Accesul va fi liber.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *