sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Midway”: semnal de alarmă artistic despre pericolul plasticului din oceane

Expozitie Midway

România este Cultă şi Galeria ART A organizează, în perioada 21 – 30 aprilie, la Palatul Știrbei din Capitală, expoziţia artistului Petre Chirea, MIDWAY. Un proiect ce abordează o tematică urgentă a agendei de lucru a Comisiei Europene în zona protecţiei mediului şi a sănătăţii, încă fără soluţie, ci doar cu semnale de alarmă repetate.

Anual, 26 de milioane de tone de deşeuri din plastic, care reprezintă un pericol mortal pentru vietăţile marine, ajung în oceanele lumii. Păsări, peşti, broaşte ţestoase, foci şi balene – toate mănâncă bucăţile de plastic sau se strangulează cu ele. Până în prezent, oamenii de ştiinţă şi ecologiştii s-au ocupat cu precădere de uriaşele covoare de gunoi prezente în Pacificul şi Atlanticul de Nord. Noile cercetări arată însă că plasticul de dimensiuni microscopice, măcinat de soare, vânt şi valuri ajunge şi în alimentaţia noastră.

Pentru a studia drumul materilalului plastic spre lanţul alimentar, biologul englez Richard Thompson, de la Universitatea din Plymouth, Anglia, a hrănit viermi (folosiţi ca momeală) şi raci cu bucăţele de plastic. „Toate speciile le-au mâncat în doar câteva zile”, este concluzia lui Thompson, unul din cei mai buni cunoscători ai problemei.

Din 2011, pe masa Comisiei Europene s-a aflat această problemă, încă nerezolvată. Din 2013 există o propunere de modificare a Directivei europene 4/62/EC cu referire directă la resturile de plastic generate de pungile de plastic, cu un termen de aplicare până în anul 2020.

Prin proiectul artistului Petre Chirea, România trage la rândul ei un semnal de alarmă, într-o formulă de manifestare plastică şi cu impact cultural, printr-un demers unic până la acest moment. Este un demers artistic menit să atragă atenţia (încă o dată) asupra efectelor devastatoare ale plasticului asupra păsărilor şi animalelor, şi în final asupra omului, care consumă aceste animale. Fiecare etapă în pictura artistului Petre Chirea o prevede pe următoarea, într-o mişcare secvenţială cadru cu cadru. Atmosfera unei picturi o va anticipa pe următoarea, într-un ritm coerent, iar prin cromatică îşi propune să-l surprindă pe privitor, provocându-i o emoţie vie.

Una din sursele de inspiraţie a proiectului este filmul de scurt metraj realizat de Chris Jordan, Midway. „Prin proiectul meu doresc să sensibilizez opinia publică cu privire la efectul nociv pe care îl are plasticul asupra mediului înconjurător, asupra calităţii vieţii. Prin neglijenţa noastră, facem să dispară specii de păsări şi vieţuitoare acvatice care consumă bucăţi de plastic aruncate de mâna ucigaşă a omului modern. Demersul meu plastic este un semnal de alarmă pentru această tragedie”, declară artistul Petre Chirea.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *