La o oră devenită de acum ritualică (13), galeria KronART vernisa, pe 6 mai, expoziția „Moravuri” a sculptorului Petre Mihai Nilă. Obișnuit, veți spune. Și totuși, cât de neobișnuit…Sau invers, totuna.
Piese din bronz emanând, toate, o stranie senzație de forță, de monumentalitate concentrată, diseminate în spațiul galeriei, recompun fiziologia și etica, ba chiar (filocalic, aproape), lupta cu patimile care frământă biata făptură omenească de azi și dintotdeauna.
Mi-au revenit în memorie ilustrațiile ediției Furne a lui Balzac, cu notarii pântecoși și avarii emaciați de secol XIX. Gabriel Stan îl evoca, nu fără temei, pe Giacometti. Autorul însuși vorbește de „materializarea în plan vizual a tensiunilor dintre exterior și interior”, de „reintegrarea în cotidian a fragmentelor unui exces de realitate reprezentată concentrat printr-un detaliu de gest. Lazy, Lethargy sau Drowsy sunt astfel de eșantioane de patimi (citește: afecte) esențializate, cu o notabilă intenție didactică, dar nu didacticistă.
Pentru că a ști înseamnă a putea. Amfitrionul și expozantul o știu. Rămâne ca noi să putem…
Expoziția lui Petre Mihai Nilă rămâne deschisă până la data de 31 mai, la Galeria KronArt din Brașov, patronată de artistul Gabriel Stan.
Semnat de Virgil Borcan