vineri , 1 decembrie 2023

A murit actrița Olga Tudorache

foto

Actrița Olga Tudorache a murit, marți noaptea, la Spitalul Elias din București, unde era internată din data de 9 octombrie, după ce suferise un al doilea accident vascular cerebral. Cunoscuta artistă își sărbătorise ziua de naștere în spital, unde a împlinit, pe 11 octombrie, vârsta de 88 de ani.

Olga Tudorache a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în aprilie 2012, când se afla pe scena Teatrului Metropolis. Spectacolul a fost atunci întrerupt, iar artista a fost dusă de urgență la spital. Apoi, anul acesta, pe 9 octombrie, Tudorache a suferit un nou AVC și a fost transportată la Spitalul Elias, unde a fost internată la secția de Terapie Intensivă. Actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri.

In memoriam Olga Tudorache

Miercuri, 18 octombrie a.c., TVR a programat o serie de programe dedicate Olgăi Tudorache – „marea doamnă a teatrului românesc”, de numele căreia se leagă o carieră de peste şase decenii pe scena teatrului şi în cinematografie.
Astăzi, telespectatorii pot revedea, la TVR 1, de la ora 24.00, un regal teatral: „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca. Spectacolul a avut premiera la Televiziunea Română în 27 martie 1976 şi oferă o distribuţie magnifică: alături de Olga Tudorache interpretează Tudor Gheorghe, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu sau Ovidiu Iuliu Moldovan.
Tot la TVR 1, de la 18.30, echipa emisiunii „Pulsul Zilei” a pregătit o ediţie specială, dedicată „doamnei teatrului românesc”.

De la ora 20.00, telespectatorii TVR 3 pot urmări piesa „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel. Spectacolul, preluat de la Teatrul Mic în anul 1983, are o distribuţie impresionantă: Olga Tudorache, Rodica Negrea, Adriana Şchiopu, Monica Mihăescu, Ioana Ottescu, regia şi adaptarea tv fiind semnate de Cătălina Buzoianu.

Olga Tudorache a jucat în numeroase piese de teatru tv difuzate, de-a lungul timpului, de Televiziunea Română: „Regina mamă”, de Manlio Santanelli, „Invitaţie la castel”, de Jean Anouilh, „Nuntă însângerată”, de Federico Garcia Lorca, „Preţul succesului”, de H.H. Kirst, „Unchiul Vania”, de A.P. Cehov, „Zborul”, de Rodica Padina, „Surorile Boga”, de Horia Lovinescu, „Gaiţele”, de Alexandru Chiriţescu, „O întâmplare”, de Horia Lovinescu, „Rosmersholm”, de Henrik Ibsen, „Neisprăvitul”, de Denis Ivanovici Fonvizin, „Micii burghezi”, de Maxim Gorki, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare sau „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel.

Cunoscută pentru personajele memorabile pe care le-a interpretat pe scena Teatrului Mic, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti, Olga Tudorache a jucat în numeroase filme, dintre care amintim „Haiducii” (1960), „Tudor” (1962), „Răpirea fecioarelor” (1967), „Răzbunarea haiducilor” (1968), „Baltagul” (1969), „Mihai Viteazul” (1970), „Bietul Ioanide” (1979), „Domnişoara Aurica” (1986) sau „Tusea şi Junghiul” (1990).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *