miercuri , 22 septembrie 2021

Muzeu3017: Un experiment cultural pentru prezervarea Bucureștiului de azi

Rețeaua Națională a Muzeelor din România și NOD makerspace propun, începând cu 19 mai, un spațiu expozițional inedit, premergător unui nou concept muzeal.

În anul 3017, o misterioasă ,,capsulă a timpului” este găsită: fotografii, interviuri cu bucureșteni, obiecte, date, planuri, toate rezultatele unei cercetări antropologice despre felul în care bucureștenii locuiau în anul 2016. Curatorii din 3017 descoperă și fac publice în această expoziție nu numai rezultatele cercetării, ci și câteva concepte ciudate pe care încearcă să le exploreze: LOCUIRE, ACASĂ, MUZEU.

Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI ne oferă posibilitatea de a părăsi în siguranță familiarul pentru a ne putea privi pe noi înșine cu ochii altuia și a încerca să îl privim pe celălalt cu ochii lui. Folosim LOCUIREA ca o LUPĂ cu ajutorul căreia putem privi și înțelege probleme profunde ale României la început de secol 21: segregarea socială și spațială generată de sărăcie, dreptul la locuire și efectele dramatice ale încălcării lui, presiunea ,,succesului social” exprimat în colecționarea de obiecte și decorarea locuinței personale, retragerea clasei de mijloc în ,,gated communities” și apariția unui discurs despre ,,pericolul” locuirii urbane, consumul accelerat mereu în căutarea ,,noului”, devalorizarea ,,vechiului” și a trecutului perceput, spun antropologii, ca o ,,murdărie simbolică”.

Expoziția are la bază cercetarea și serialul webdocumentar Bucharest Housing Stories, realizate în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”. Echipa Bucharest Housing Stories a identificat și cercetat șapte tipuri de locuire în Capitală: la bloc, la cămin, în ansambluri rezidențiale, în ghetou, pe stradă, în case naționalizate, în zona periurbană. Toate aceste tipuri de locuire sunt prezente în expoziție printr-o instalație specifică, imagini, fragmente de interviu și obiecte.

Una din vitrinele expozitiei se află la dispozitia vizitatorilor care sunt invitati să aducă obiecte care înseamnă pentru ei ,,acasă” și pe care le-ar vedea păstrate într-un muzeu al viitorului.

Copiii sunt și ei bineveniți! Curatorii au pregătit texte și locuri speciale pentru ei în expoziție, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de experiența muzeală. Ateliere dedicate vor fi organizate pentru copii pe parcursul expoziției și vor fi anunțate ulterior.

Expoziția va fi vernisată pe 19 mai, la ora 19:00, în noul spațiul MATER, sub NOD Makerspace (Splaiul Unirii 160), și va putea fi vizitată zilnic, între orele 17:00 și 20:00, și duminica, între orele 10:00 și 20:00,  până în data de 19 iunie.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus