Sonda spațială New Horizons a transmis cele mai bune imagini cu planeta pitică Pluto de până acum, anunță NASA. În fotografii se pot observa detalii uimitoare ale astrului – munți, cratere și câmpuri de gheață – la o calitate tehnică nemaiîntâlnită.
New Horizons, lansată de NASA în 2006 pentru a studia sistemul Pluton (planeta Pluto și satelitul ei, Charon) a ajuns la destinație în iulie 2015, când a surprins o serie de imagini date publicității de îndată ce au fost disponibile. Acum, însă, New Horizons a transmis o colecție de fotografii de o calitate superioară, ce permit oamenilor de știință să studieze mai în amănunt misterioasa planetă pitică și satelitul ei.
Imaginile prezintă detalii de la suprafața planetei – cratere, câmpuri de gheață și formațiuni muntoase – la cea mai bună rezoluție de până acum. „New Horizons ne-a entuziasmat în iulie, când ne-a trimis imagini de aproape cu Pluto, iar pe măsură ce sonda ne transmite peisajele înregistrate în memorie, suntem tot mai uimiți de ceea ce vedem”, a declarat John Grunsfeld de la NASA, citat de The Guardian. Din cauza distanței mari față de Pământ, informațiile captate de New Horizons ajung cu greutate pe planeta noastră. Oamenii de știință se așteaptă ca abia în 2016 să primească cele câteva mii de imagini de rezoluție înaltă înregistrate de sonda spațială în timp ce se „plimbă” în jurul lui Pluto.
New Horizons a fost lansată în ianuarie 2006 și poartă cu ea cenușa lui Clyde Tombaugh, astronomul care a descoperit Pluto în 1930.
Semnat de LaRevista.ro