vineri , 8 decembrie 2023

Ne plac! Genți din piele, lucrate manual, de Bogdan Deliu

MainBD

Bogdan Deliu este o nouă personalitate din peisajul local al designerilor de produs. Cu o direcție care pendulează între precizie și o estetică urbană, Bogdan transformă materialele din piele în genți, ghiozdane și accesorii vestimentare. Stilul său neo-retro îmbină perfect metoda clasică de lucru moștenită de secole, cu mijloacele oferite de tehnologia contemporană.

Bogdan Deliu se autodeclară “leather worker” și apoi designer-creator. În momentul de față lucrările sale sunt, din perspectiva sa, “explorări curajoase”. “O joacă, dacă vreți”. Designurile se intersectează însă cu personalitatea creatorului, galvanizând. O anumită latură inginerească i se trage din trecutul de grafician, unde se lucrează cu vectori, axe și date precise.

Bogdan apreciază arta tangibilă de a concepe cu creionul în mână, pentru ca apoi să treacă la bancul de lucru pentru a transforma ideea într-un obiect practic, cu un design inspirat. Deliu a învățat meserie singur, autodidact. A realizat prima sa geantă la fix o lună după ce a început să exploreze acest nou domeniu de creație: lucrul cu pielea. Prima sa geantă a fost făcută cadou unui prieten, iar reacția surprinzătoare l-a motivat să persevereze. „Dacă e făcut de mâna ta, are un cu totul și totul un alt impact.”

Există și recorduri în viața designerului Bogdan Deliu: geanta pe care a terminat-o cel mai repede a fost făcută în doar o zi și a fost ultima dintr-o serie de patru. Este chiar puțin pentru o geantă realizată manual, trecută prin toate etapele: proiectat, tăiat, inscripționat, cusut și vopsit. Cel mai complicat model de până acum a fost Mad Max, care a și durat cel mai mult. Inspirația a venit de la filmul post-apocalitic steam-punk cu Mel Gibson. A fost un proiect cu multe necunoscute, legate de încuietori și de cureaua multi-funcțională care se transformă în bretele de rucsac. Mad Max este și cea mai scumpă piesă din portofoliul artistului.

Designerul se declară de la bun început un creator atașat de latura practică a obiectelor în creația modelelor sale. În afară de veleitățile artistice, ansamblul de materiale, capse și ațe este ajustat și ierarhizat de tot ce înseamnă util și utilitate. Totul respiră ergonomie sau, cel puțin, acesta este idealul. Pentru că este puțin obsedat de perfecțiune în ceea ce privește construitul genților, artistul-meșteșugar a dus pasiunea la extreme, creând o adevărată marcă a tehnicii sale. Stilul său este îmbinarea perfectă a metodei clasice de lucru moștenită de secole, cu proiectarea meticuloasă, laserarea și imprimarea prin tehnologia contemporană.

Neo-Retro este stilul în care se regăsesc gențile lui Bogdan Deliu, un stil ecletic cu trimiteri la linii și forme explorate de avangarda stilurilor modernist-europene, influențate de avântul tehnologic al secolului 20, dar și de clasicismul interbelic American, precum “streamline-ul”.

Cum se descurcă să mențină o unitate în ceea ce face? Gențile sale au o linie coerentă dictată de temele alese instinctual: mașini, biciclete, folclor și organicul naturii. Curbele sunt toate inspirate de o singură direcție, care pare să le grupeze într-o colecție conștient asumată. „După mine, o colecție presupune minim patru-cinci piese, maxim nu există, toate având la bază elemente artistice clar definitorii. Nu doar lucruri mărunte și criterii de genul: – Am folosit trei capse puse în triunghi sau unghiuri drepte”, spune Bogdan Deliu.

Genți de Bogdan Deliu

Creațiile lui vorbesc de la sine: www.bogdandeliu.ro.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *