luni , 19 aprilie 2021

„Nimfă dormind”, de Nicolae Grigorescu, scoasă la licitație

Lucrarea „Nimfă dormind”, de Nicolae Grigorescu, are potențialul de a stabili un nou record pe piața de artă autohtonă, în cadrul licitației organizate de Goldart la care va fi expusă, în curând.

Pe 24 mai va avea loc, la sediul casei de licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale, nr. 1, o licitație în cadrul căreia vor fi puse în vânzare 93 de opere de artă cu o valoare de pornire ce depășește 350.000 de euro. Protagonista licitației este lucrarea „Nimfă dormind”, de Nicolae Grigorescu, operă ce poate marca un nou record pe piața locală de artă. Prețul de pornire al acesteia este de 220.000 de euro.

Din perspectiva investiției, Nimfă dormind este cea mai bună lucrare de Nicolae Grigorescu tranzacționată din 2010 până azi. Prezența operei în orice colecție crește valoarea colecției cu 30%. Această lucrare are toate atuurile să fie adjudecată în marja de 330.000-370.000 de euro, adică 5% din valoarea recordului stabilit de o lucrare de Adrian Ghenie, Nickelodeon, tranzacționată la Londra, în octombrie 2016, pentru suma de 7,1 milioane lire sterline.” a declarat Cristian Anghel, Director Executiv Goldart.

Spre deosebire de lucrări, ca „Ţărăncuţe (De la fântână)” sau „Țărăncuță odihnindu-se”, ce se înscriu în curentul tradiționalist de la începutul secolului al XX-lea sau extrem de frecventele lucrări ce au ca motiv central „Carul cu boi”, destinate publicului larg iubitor al lumii satului, „Nimfă dormind” este un vârf al creației lui Grigorescu, având influențe stilistice europene. Tema femeii între flori, a nimfei în mijlocul pădurii în care este zeită, este una specific simbolistă, de largă circulație în jurul anului 1900. Expusă până în prezent la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, lucrarea poate fi admirată până la licitație în cadrul galeriei de la sediul Goldart.

Licitația va cuprinde și alte lucrări de referință, precum „Odihnă” – Ion Theodorescu Sion, „Scenă biblică” – Eustațiu Stoenescu, „Margine de pădure” – Ion Andreescu, „Nud în interior” și „Natură statică cu fructe” – Petre Iorgulescu Yor, „Femeie cu voal spaniol” – Samuel Mützner, „Dalila” – Marcel Guguianu și „Memento mori” – Sabin Bălașa.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus