marți , 22 iunie 2021

Nina Cassian a murit

Nina

Scriitoarea Nina Cassian a murit, marți, la New York, la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac.

Nina Cassian s-a stins din viață marți, în locuința ei din New York, au declarat surse apropiate familiei pentru mediafax.ro. Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Nina Cassian s-a născut Renée Annie Ştefănescu, în 1924, la Galaţi. Ea a debutat ca traducătoare în 1944, sub pseudonimul Maria Veniamin, iar ca poetă în anul 1945, în România liberă, cu „Am fost un poet decadent”. Primul volum de versuri, de expresie avangardistă, „La scara 1/1”, îi este publicat doi ani mai târziu. În paralel, scrie literatură pentru copii, din care cea mai cunoscută este cartea „Nică fără frică”. Pentru o vreme, cedează presiunilor regimului comunist şi începe să scrie şi în stil proletcultist, dar începând cu 1956 se întoarce, după cum ea însăşi spune, la poezia adevărată.

În 1985 Nina Cassian călătoreşte în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, şi decide să rămână definitiv acolo, unde se și recăsătorește. Autoarea mai avusese două căsnicii – cu scriitorul Vladimir Colin și cu Al.I. Ștefănescu, profesor de limba franceză, critic și nuvelist.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus