duminică , 16 mai 2021

„Nu contează!”: Expoziție de fotografie Szidonia Veres, la Galeria KronArt

1

Şi totuşi, contează foarte mult. Pentru că Szidonia Veres, crescută – la propriu – în galeria braşoveană KronArt este deja, în ziua majoratului, la a doua expoziţie fotografică. Şi nu vorbim (aşa cum s-a remarcat, de altfel, la vernisaj) de o precocitate ostentativă, ci mai degrabă de o maturitate artistică menită să ne şi să o pună pe gânduri.

Tandemul perfect, cu alte cuvinte: pe cât de tânără (în secole) este arta fotografică, pe atât de proaspătă este viziunea artistei. Am subliniat ultimul cuvânt, nu întâmplător. Gabriel Stan făcea distincţia, valabilă până azi, între cei care fac poze de familie sau de nuntă (cei mai mulţi, de altminteri), aşa-zişii artişti cu contul doldora care regizează decorul şi animaţia unor imagini dulci dar de-a dreptul banale, şi, vai, cât de puţinii artişti veritabili, care fac fotografie din suflet şi dintr-o anumită atitudine, în esenţă morală, faţă de societate (vezi lucrarea „Alcohol”, de exemplu, precum şi dreptul inalienabil al artiştilor – postulat de Steiner – la cafea şi tutun).

Alături de (ca întotdeauna) ospitaliera gazdă care este Gabriel Stan, au intervenit scriitorul Sorin Basangeac şi fotograful Liviu Butnaru, obsedat observator al detaliilor tehnice (fiind artă, deci „techné”, fotografia este şi meşteşug, şi nu oricine posedă o cameră sau un telefon mobil ştie să facă fotografii).

Sesizând valoarea de document a compoziţiilor Szidoniei („Nu contează” 1, 2 şi 3, „Întâlnire”, „Dincolo”, „Mentalitate” 1, 2 şi 3, „Heliosz” etc.), Sorin Basangeac a reliefat funcţia estetică a fotografiei, chiar a celei de presă, care poate manipula fără să trucheze, care educă estetic prin mesaj şi pe care fiecare receptor, de fiecare dată, o re-creează.

Fără Photoshop, fără adăugiri kitsch, creaţiile fotografice ale Szidoniei Veres vin dintr-o o zonă de introspecţie şi de profunzime pe care numai arta adevărată, esenţializată  o legitimează. În fond, marile adevăruri sunt simple. „Dumnezeu l-a făcut pe om frumos”, observa Gabriel Stan. Autoarea nu face decât să ne arate asta. Şi îi suntem recunoscători.

Expoziție Szidonia Veres

Vernisajul expoziției semnate Szidonia Veres a avut loc, zilele trecute, la galeria KronArt, din Brașov, de pe Strada Postăvarului, numărul 18, unde fotografiile pot fi admirate până pe data de 22 februarie 2014.

 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus