vineri , 1 decembrie 2023

„Nu te mișca”, de Margaret Mazzantini. Istoria unei iubiri clandestine

Nu te misca

Cel mai cunoscut roman al scriitoarei italiene Margaret Mazzantini și una dintre cele mai tuburătoare istorii de dragoste pe care o să le citiți vreodată. 

Într-o zi mohorâtă de toamnă, o adolescentă suferă un grav accident de mașină și ajunge, în comă, la spitalul unde lucrează tatăl ei, Timoteo. Chirurg renumit, el își asistă fiica în momentele premergătoare oprației pe creier la care este supusă. Încercarea teribilă prin care trece doctorul devine pretextul unei lungi și impresionante spovedanii. Rememorându-și trecutul, Timoteo îi spune fiicei lui – își spune lui însuși, de fapt – povestea unei mari iubiri clandestine, trăite cu multă vreme în urmă.

Întreaga atmosferă a cărții se construiește apoi în jurul Italiei, femeia săracă, simplă, urâțită de greutăți și de viața searbădă, o femeie pe care Timoteo o transformă în miezul universului său. Cei doi sunt destinați să trăiască împreună o poveste ce pare de neînțeles, însă pe măsură ce se avântă în ea, cu nebunie și pasiune absolută, ea capătă sens și își urmează propriul drum, aproape independent de voința protagoniștilor. Numai că destinația unei mari povești de dragoste nu este întotdeauna fericirea, ci, uneori, de cele mai multe ori…

O carte atât de răscolitoare, prin adevărurile profunde pe care le propune, și prin melanjul de patimă și puritate, încât vă va fi greu să vă întoarceți la ea, să o recitiți. Dar de uitat, n-o veți uita niciodată.

Romanul „Nu te mișca” a fost ecranizat de regizorul Sergio Castellitto (soțul scriitoarei Margaret Mazzantini), cu Penelope Cruz și Sergio Castellitto în rolurile principale.

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Un comentariu

  1. Nu este o carte despre iubire, ci despre neiubire.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *