sâmbătă , 12 august 2017

„Nu te mișca”, de Margaret Mazzantini. Istoria unei iubiri clandestine

Nu te misca

Capodopera scriitoarei italiene Margaret Mazzantini și una dintre cele mai tuburătoare istorii de dragoste așezate vreodată pe hârtie.

Într-o zi mohorâtă de toamnă, o adolescentă suferă un grav accident de mașină și ajunge, în comă, la spitalul unde lucrează tatăl ei, Timoteo. Chirurg renumit, el își asistă fiica în momentele premergătoare oprației pe creier la care este supusă. Încercarea teribilă prin care trece doctorul devine pretextul unei lungi și impresionante spovedanii. Rememorându-și trecutul, Timoteo îi spune fiicei lui – își spune lui însuși, de fapt – povestea unei mari iubiri clandestine, trăite cu multă vreme în urmă. Întreaga atmosferă a cărții se construiește apoi în jurul Italiei, femeia săracă, simplă, urâțită de greutăți și de viața searbădă, dar pe care Timoteo o transformă în miezul universului său. Cei doi sunt destinați să trăiască împreună o poveste ce pare de neînțeles, însă pe măsură ce se avântă în ea, cu nebunie și curaj absolut, ea capătă sens și își urmează propriul drum, aproape independent de voința protagoniștilor. Numai că destinația unei mari povești de dragoste nu este întotdeauna fericirea, ci, uneori, de cele mai multe ori…

O carte atât de răscolitoare, prin adevărurile profunde pe care le propune, și prin melanjul de patimă și puritate, încât vă va fi greu să vă întoarceți la ea, să o recitiți. Dar de uitat, n-o veți uita niciodată.

Romanul „Nu te mișca” a fost ecranizat de regizorul Sergio Castellitto (soțul scriitoarei Margaret Mazzantini), cu Penelope Cruz și Sergio Castellitto în rolurile principale.

Pont de lectură

Pont de lectură

LaRevista.ro vă recomandă să citiți această carte într-o noapte de liniște și solitudine, în zumzet de greieri, sub cerul înstelat. Sau oricând, oriunde.
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus