marți , 5 decembrie 2023

Nucleoplastia, noua procedură minim-invazivă pentru tratamentul herniei de disc

Medici

Aproape 90% din populaţie se confruntă cel puţin o dată cu un episod de durere de spate, astfel că incidenţa acestei patologii a devenit o problemă recurentă şi de o reală importanţă pentru societatea modernă. Încadrându-se în categoria afecţiunilor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc se manifestă mai exact la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei şi constituie una dintre cele mai serioase boli de natură neurologică, prin numărul mare de cazuri şi prin intensitatea suferinţei produse.

Apărut acum trei ani în peisajul medical braşovean, Spitalul Sf. Constantin şi-a câştigat cu rapiditate reputaţia pentru excelenţă şi profesionalismul serviciilor, ce a permis dezvoltarea cu succes a unor specializări medicale ce presupun un grad ridicat de complexitate a intervenţiilor. Printre acestea se numără şi secţia de neurochirurgie, în cadrul căreia tratatamentul herniei de disc, în special cel minim-invaziv, ocupă un loc important, pe lângă celelalte patologii spinale şi cranio-cerebrale. Condusă de Dr. Mihail Dancescu, medic primar neurochirurg, secţia de neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin din Braşov asigură tratamentul medical complet pentru hernia de disc, de la investigaţii, diagnostic, act operator, până la îngrijirile post-operatorii.

Care sunt primele simptome alea herniei de disc?

„Cauzele instalării herniei de disc sunt multiple, cel mai adesea fiind cauzată de predispoziţia generală a oamenilor către sedentarism şi limitarea efortului fizic, traumatizarea discului în urma tensionării puternice  sau din cauza presiunii crescute la nivel lombar. În urma unor astfel de traumatisme sau chiar şi din cauza procesului natural de îmbătrânire, discul intervertebral îşi modifică poziţia obişnuită, acesta având rolul fundamental de a absorbi şocurile la care este supusă coloana vertebrală şi de a asigura protecţia acesteia. De aceea, debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei, sau a altfel numitelor dureri de spate. În funcţie de zona afectată, senzaţia de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba de un disc intervertebral poziţionat la nivel lombar, durerea va radia în zona feselor, coapselor şi picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei vertebrale, în zona gâtului, senzaţia de durere se va manifesta la nivelul umerilor şi braţelor. Mai mult,  aceste dureri cresc progresiv în intensitate şi sunt adesea însoţite de senzaţii de amorţeală, furnicături sau slăbiciune”, explică doctorul Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin din Braşov.

Pacientul nu suferă nici o incizie

În funcţie de stadiul de evoluţie şi complexitatea simptomelor, indicaţiile terapeutice pentru hernia de disc încep în prima fază cu tratamentul medicamentos, bazat pe antiinflamatoare sau miorelaxante şi progresează în majoritatea cazurilor cu intervenţiile neurochirurgicale. Vreme îndelungată, procedurile neurochirurgicale au fost privite cu teamă şi reticenţă, ce a condus mai departe chiar şi la evitarea acestora. Însă, odată cu apariţia conceptului de chirurgie spinală minim-invazivă, aceste temeri nu mai sunt justificate. Nucleoplastia este o astfel de procedura minim-invazivă, care se adresează în mod specific pacienţilor cu hernie de disc.

„Avantajul acestei metode de tratament este că micşorează presiunea la nivelul discului intervertebral degenerat şi scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie. Acest lucru înseamnă dispariţia senzaţiilor de durere şi în acelaşi timp diminuarea semnificativă a posibilităţii apariţiei problemelor neurologice mai grave, precum pareza sau tulburările de sensibilitate. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă”, spune medicul Mihail Dăncescu.

Experienţa a sute de cazuri de succes ale medicului primar neurochirurg Mihail Dăncescu a demonstrat că rata de reuşită a acestei metode de tratament este condiţionată şi de anumite criterii în selecţia pacienţilor: vârsta acestora nu trebuie să depăşească 45 de ani, discul intervertebral să nu conţină fragmente libere migrate în canalul rahidian şi să nu prezinte simptome de deficit neurologic, precum pareza. Prin contrast, nereuşita nu înseamnă agravarea simptomelor, ci eventualitatea efectuării unei discectomii clasice.

Având la bază o rată de succes tot mai crescută, riscuri mici, costuri reduse pentru pacient şi posibilitatea recuperării rapide, nucleoplastia este cu siguranţă o procedură modernă, tot mai solicitată în tratamentul herniei de disc.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *