miercuri , 22 septembrie 2021

„Nude Identity”: expoziție de pictură Lidia Alina Nicolae

LANicolae

Pictorița Lidia Alina Nicolae vă invită vineri, 24 octombrie, de la ora 19.00, la vernisajul expoziției sale de pictură, intitulată „Nude Identity”. Evenimentul va avea loc la Galeria Elite Prof Art.

O lăsăm pe Lidia să vă adreseze ea însăși invitația și să vă spună câte ceva despre conceptul noii sale colecții de lucrări.

Pare dificil să concepi o pictură ilegală, dar fiecare operă de artă este, în esenţă, subliminal, un delict necomis. Şi tocmai artiştii pot comite delicte în realizarea lucrărilor în sine, însă fără a duce într-o transgresiune sau transformare care să devieze de la universalitatea şi obiectivitatea regăsirii subiectului privitor în obiectul de artă. Fără să fac artă neînţeleasă sau de neînţeles, ce vă prezint în seria „Nude Identity” este aproprierea de identitatea vizuală a nudurilor. Da, delictul necomis denotă un viitor delict comis în mintea privitorilor, a voastră, dar acolo el este posibil şi nu are consecinţe. În vise abia începe iresponsabilitatea. Delictul mental, chiar fără consecinţe, este totuşi un delict complet în sine, dar gestionat în teritoriul sigur al imaginaţiei.

Nu voi perora pe marginea lucrărilor, nu ar fi o operă de cunoaştere artistică. Tendinţa pe care încerc să o transmit prin seria „Nude Identity” reiese din înseşi lucrările colecţiei, fără să fie nevoie de nimic în plus. Ce este dezbrăcat, ce este liber, ce este deja un delict mental nu are nevoie de graniţele unei explicaţii. Mai mult didacticism sau mai multă înţelegere raţională oglindită în idei teoretice le-ar „îmbrăca” pe fete, şi nu îmi doresc asta.

Acceptarea artistică din partea celor care vor trece pragul Galerie Elite Prof Art, în perioada 24-26 octombrie 2014, va fi una dată tocmai de reacţie la stimuli, fără interpretări şi fără ascunzişuri sau pedanterii.

Încheierea criticii seriei ar fi dată de legăturile reciproce dintre lucrările prezentate şi elementele conştiinţei sociale. Aşa e în teoria fiecărei arte, se insistă pe structura imaginii artistice, analiza având la bază materialul furnizat de acea disciplină, cât şi de celelalte discipline ale artei, aşa cum a ajuns un asemenea material artistic să fie cunoscut publicului. Deci, să las lucrările să fie percepute ca atare, cu fiecare impresie individuală, capricioasă, aşa cum e firesc.

Opere de artă noi sunt realizate în fiecare zi, tot timpul. Însă acest lucru nu îi împiedica pe unii dintre cei care se gândesc la artă să concluzioneze că însuşi proiectul artei s-a sfârşit. Se spune că trăim în epoca post-istorică. Argumentul a fost acela că fiecare frontieră a fost înceţoşată sau ştearsă, astfel încât nu a mai rămas nicio graniţă de atacat. În consecinţă, a apărut artistul transgresiv, care încearcă deseori să recurgă la a administra şocuri publicului. Acelaşi artist transgresiv mai crede şi că tipul specific de noutate furnizată de surpriză este o noutate care merită căutată şi văzută, dacă nu chiar apreciată. Într-o cultură care preţuieşte, şi asta trebuie să o admitem, senzaţiile noi, acestea credinţa este împărtăşită deseori. „Arta-şoc” tinde să fie considerată un gen distinct în zilele noastre. Miro a spus, de pildă, că „mai presus de toate, contează şocul vizual. După aceea vrei să afli ce spune operă de artă, ce reprezintă”, şi nu contest asta.

Şi totuşi, atât transgresiunea în artă cât şi arta-șoc, cât şi mai mult, înţelegerea şi apreciera socială şi critică mă fac să iau o oarecare distanţă şi să spun că nu, mai sunt frontiere, mai sunt graniţe neatinse. Arta românească a nudului poate mai mult, şi „Nude Identity” este dovada că se poate încerca, că se poate şi greşi, dacă traseul însă este bine ales şi „contururile” bine trasate, chiar şi o greşeală, nu ar fi, cred, de neiertat. Şi de-ar fi o greşeală abaterea de la abaterile artistice ale acestor ultimi ani, îmi permit să greşesc voit spunând că marii maeştri nu au deconstruit înainte să construiască.

În consecinţă, vă aştept pe toţi, în perioada 24-26 octombrie 2014, la Galeria Elite Prof Art, să le cunoaşteţi pe „fete”, toate nude, toate în „Nude Identity”. Şi va fi cu noi şi modelul profesionist Maria Popovici, fără ajutorul căreia expresivitatea unora dintre lucrările prezentate nu ar fi fost posibil de surprins.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus