joi , 7 decembrie 2023

Numărul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale a crescut de 5-10 ori comparativ cu 2002

BII

Conform estimărilor specialiştilor, în România, numărul total al persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale (BII) în 2013 este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Din totalul de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în țară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale.

Prof. Dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie explică: „Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuși, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi. Îndemnul meu către toţi pacienţii care suferă simptome dintre cele enunțate este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia.”

Cele mai răspândite sunt Boala Crohn şi Rectocolita ulcero-hemoragică

La nivel mondial, mai mult de 5.000.000 depersoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai răspândite sunt Boala Crohn şi Rectocolita ulcero-hemoragică. Dintre aceștia, aproximativ 3.000.000 de pacienţi trăiesc în Europa, în special în nordul Europei, însă prevalenţa bolii continuă să crească în ţările din Sudul şi Estul continentului. Chiar dacă afectează persoane de toate vârstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. În ultimii ani, incidența bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii şi adolescenţi. În cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasă întrucât afectează procesul de creştere şi dezvoltarea acestora.

„Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII

În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual pe 19 mai, Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) lansează cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII – Maria, Răzvan, Ana-Maria şi Raul. Cartea îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora, pentru a-i ajuta şi pe alţi pacienţi să înţeleagă mai bine boala şi modul în care pot lupta cu ea, urmând exemplul celor care au reuşit să facă acest lucru. Alături de poveştile pacienţilor, cartea include interviuri cu medici gastro-enterologi care vorbesc despre dificultăţile bolii şi soluţiile de tratament pe care le-au recomandat pacienților de-a lungul timpului.

Rozalina Lăpădatu, Preşedintele APAA, declară: „Bolile inflamatorii intestinale schimbă viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere, atât fizic şi psihic, dar şi la nivelul vieţii profesionale şi personale. Pacienții cu BII se consideră o povară pentru familie şi pentru societate, iar pentru că mulţi dintre ei nu mai pot munci, devin o povară pentru întregul sistem. Prin această carte, ne-am dorit să fim alături de pacienţi şi să le împărtăşim povestea şi altora care trec printr-o experienţă asemănătoare şi să le arătăm că se poate lupta cu boala, că există speranţă şi că pot avea din nou o viaţă normală, daca nu renunță și urmează tratamentul corect şi adecvat.”

„Cu fiecare zi care trece, observ o îmbunătăţire privind starea mea de sănătate, pentru că medicii şi pacienţii pe care i-am cunoscut prin intermediul APAA au făcut posibil un lucru care pentru mine era deja pierdut: mi-au redat sănătatea şi pofta de viaţă. Normalitate înseamnă să nu rămâi prizonierul durerii tale şi bolii, ci să-ţi doreşti din tot sufletul să mergi mai departe şi să nu te laşi bătut, pentru că până la urmă poţi să te bucuri de viaţă chiar dacă eşti bolnav. Eu sunt un exemplu viu în acest sens.”, spune Maria – pacient BII, unul dintre autorii cărţii.

Lansarea cărții „Autografe pe curcubeu” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”,campanie desfășurată deAPAA pentru pacienți pe tot parcursul anului 2013, cu scopul de a atrage atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala şi să acorde mai multă importanță stării de spirit pozitive, pentru a avea o viaţă normală.

Cartea poate fi descărcată în format electronic de pe următorul link: http://www.apaa.ro/AutografePeCurcubeu.pdf.

Foto: www.foxnews.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *