joi , 7 decembrie 2023

O mașină de criptat Enigma, scoasă la licitație

O rară mașină de criptat ENIGMA va fi prezentă în Licitația de Arme de Colecție și Militaria, organizată de Artmark marți, 11 iulie, de la ora 20:30.

Produsă în 1941, în Berlin, de Heimsoeth & Rinke, mașinăria este funcțională și a fost folosită de Armata Germană pentru a coda instrucțiunile militare.

A fost nevoie de 10.000 de matematicieni, ingineri, lingviști, dar și de o minte genială ca cea a lui Alan Turing pentru „a dezlega” ENIGMA și pentru a descifra mesajele trimise prin intermediul acesteia. Acest succes a condus la scurtarea deflagrației mondiale cu cel puțin un an și la salvarea a milioane de vieți omenești.

Tot în Licitația de Arme de Colecție și Militaria vor fi prezentate multe obiecte însemnate de istorie: pușca de vânătoare fabricată în 1933 pentru Regele Carol II, decorată cu aur, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu, săbii de paradă purtând cifrul Regelui Carol I, al lui Carol al II-lea sau al Regelui Mihai I, Ordinul Ferdinand, instituit în 1929, o fotografie de presă surprinzându-l pe M.S. Regele Mihai I încercând o mitralieră rusească sau o fotografie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Și nu în ultimul rând: uniforme de paradă, insigne, medalii și alte atribute ale onoarei și mândriei militare.

Evenimentul va avea loc marți, 11 iulie, de la ora 20:30, la Palatul Cesianu-Racoviță din București.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *