Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul vineri, 19 aprilie, ora 19.00, la o nouă reprezentaţie a spectacolului Rigoletto de Giuseppe Verdi, în care rolul titular va fi interpretat de baritonul Vasile Chişiu, în vreme ce rolul Gilda va prinde viaţă graţie tinerei soprane Veronica Anuşca, câştigătoare a PremiuluiI la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă” (2011),organizat deONB. De asemenea, reprezentaţia va prilejui debuturile soliştilor Andreea Iftimescu, Marius Boloş şi Radu Ion.
Bursier al Studioului de Operă al Operei din Budapesta, basul Marius Boloş va debuta în rolul Sparafucile, despre care artistul a declarat: „Aştept cu nerăbdare să interpretez acest rol, care din punct de vedere vocal este destul de ofertant. Opera Rigoletto îmi este foarte dragă; cu rolul Monterone am debutat în urmă cu şase ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti.”
În perioada 2004-2009, solistul a participat la cursuri de măiestrie susţinute de basul Ionel Pantea, soprana Nelly Miricioiu, mezzosoprana Viorica Cortez, soprana Mariana Nicolesco şi soprana Leontina Văduva. Marius Boloş este colaborator permanent al Operei Naţionale Bucureşti din 2006. Din repertoriul artistului fac parte rolurile: Comandorul din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart; Sparafucile din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, Gremin din opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski; Don Basilio din Il Barbiere di Siviglia(Bărbierul din Sevilla) de Gioachino Rossini etc.
Andreea Inftimescu: „Orice rol reprezintă o provocare şi o experienţă unică”
Cu acelaşi prilej, mezzosoprana Andreea Iftimescu va interpreta pentru prima oară în cariera sa rolul Giovanna: „Orice rol reprezintă o provocare şi o experienţă unică. Giovanna, deşi este un rol mic, mă pune în altă postură în opera Rigoletto. Până acum am cântat rolul Maddalenei, femeia senzuală, care îşi ajută fratele să atragă clienţi pentru a-i ucide. Giovanna este guvernanta Gildei, aşadar o femeie care ia parte la toate bucuriile şi tristeţile familiei lui Rigoletto”, a declarat Andreea Iftimescu.
În prezent doctorandă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, mezzosoprana Andreea Iftimescu a absolvit secţia de Canto a acestei prestigioase instituţii de învăţământ în 2008. Încă din timpul studiilor, a fost remarcată pe scene din ţară şi din străinătate. Astfel, în 2004 a fost solistă în opera Brundibar de Hans Crasa în cadrul Festivalului Voix Étouffée de la Paris. În anul 2009, Andreea Iftimescu a obţinut Marele Premiu la Concursul de Canto Paul Constantinescu de la Ploieşti, iar în 2010 a primit Premiul special la Concursul Salice d’oro, Italia. Repertoriul său cuprinde roluri precum Olga din Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Charlotte din Werther de Jules Massenet, Dalila din Samson et Dalila de Camille Saint-Säens, Ulrica din Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi, Azucena din Il Trovatore de Giuseppe Verdi şi Bradamante din Alcina de Georg Friedrich Händel.
Opera Națională celebrează 200 de ani de la nașterea lui Wagner și Verdi
Alături de marile teatre lirice din lume, Opera Naţională Bucureşti celebrează cea mai importantă aniversare muzicală a acestui an: împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorilor Richard Wagner şi Giuseppe Verdi (1813), doi dintre cei mai mari autori de operă din toate timpurile. Iubitorii teatrului liric bucureştean se vor putea bucura, în acest an, de câteva dintre operele celebrilor compozitori, printre care: Aida, La Traviata, Bal mascat, Nabucco, Rigoletto, Macbeth (G. Verdi), Olandezul Zburător, Lohengrin, Tannhäuser(R. Wagner).
Semnat de PR Anca Baloc - Opera Nationala
La donna e mobile
Qual piuma al vento
Muta d’accento
E di pensier