marți , 21 martie 2023

O nouă operație preventivă: Angelina Jolie și-a extirpat ovarele pentru a evita cancerul

'Maleficent' film event, Kensington Palace, London, Britain - 08 May 2014Foto: nypost.com

Angelina Jolie a suferit o nouă operație pentru a evita cancerul, după ce medicii au descoperit în organismul ei o serie de markeri biologici care indicau o formă incipientă a acestei maladii. Actrița a suferit o intervenție de extirpare a ovarelor, după ce în urmă cu doi ani, a suportat și o dublă mastectomie, pentru a reduce riscul de a se îmbolnăvi de cancer.

Într-un editorial apărut astăzi în The New York Times, Angelina Jolie spune că o analiză medicală la care a fost supusă recent a dezvăluit prezența în corpul ei a unor markeri biologici care ar putea fi interpretaţi ca semnale ale unui cancer aflat într-un stadiu incipient. „Am trecut prin ceea ce îmi imaginez că au trecut şi au simţit mii de alte femei. Mi-am spus mie însămi să rămân calmă, să fiu puternică, şi că nu am niciun motiv să cred că nu voi trăi suficient de mult pentru a-mi vedea copiii crescând şi pentru a-mi cunoaşte nepoţii. Partea frumoasă a unor astfel de momente de viaţă constă în faptul că, atunci, există atât de multă claritate. Conştientizezi imediat pentru ceea ce trăieşti şi care sunt lucrurile care contează. E un factor catalizator şi te ajută să îţi menţii calmul”, scrie în editorialul său Angelina Jolie, care are șase copii cu soțul ei, actorul Brad Pitt.

„Am făcut tot ce am putut pentru a rămâne calmă şi concentrată”

În ziua în care a primit această veste, actrița a mers să discute cu doctorița care a tratat-o și pe mama ei, Marcheline Bertrand, care a murit în 2007 din cauza unui cancer ovarian.„Ea (doctoriţa, n.r.) a fost devastată când m-a văzut. Mi-a spus: Arăţi exact ca ea. Asta m-a terminat”, a mărturisit Jolie.

Actrița a făcut o serie de teste suplimentare, pentru a vedea dacă în corpul ei există deja tumori canceroase. „Am petrecut acele cinci zile ca şi cum mă aflam într-o ceaţă densă, dar am participat la meciul de fotbal al copiilor mei şi am făcut tot ce am putut pentru a rămâne calmă şi concentrată”, a povestit vedeta. Din fericire, rezultatele au fost negative. „Eram extrem de fericită, deşi, din cauza acelui test radioactiv, nu puteam să îmi îmbrăţişez copiii. Exista în continuare riscul unui cancer în stadiu incipient, dar acel risc era minor în comparaţie cu riscul generat de situaţia în care aş fi avut deja o tumoare. Spre uşurarea mea, dispuneam în continuare de opţiunea îndepărtării pe cale chirurgicală a ovarelor şi a trompelor uterine şi am ales să fac acest lucru”, a dezvăluit soția lui Brad Pitt, în vârstă de 39 de ani.

Intervenția o va împinge însă pe actriță într-o menopauză forțată, însă cele două operații pe care le-a suferit – dubla mastectomie și extirparea ovarelor – erau necesare înrucât Jolie este purtătoarea genei BRCA1, care indică o predispoziție crescută la îmbolnăvirea de cancer. Mama actriței, bunica și o mătușă au fost toate purtătoare ale acestei gene și s-au stins din viață suferind de cancer.

Conștientă de capitalul său de imagine și de puterea sa de influență, Angelina Jolie a ținut să sublinieze că decizia sa a fost una personală și că nu toate femeile aflate în situația ei trebuie să-i urmeze exemplul. „Cel mai important lucru este să aflaţi care sunt opţiunile pe care le aveţi şi să alegeţi cea mai bună soluţie pentru persoana voastră”, a spus actrița.

„Realitatea este că eu sunt în continuare predispusă la cancer”

Acum o săptămână, când a avut loc operația, medicii au găsit o mică tumoare benignă într-unul dintre ovare, dar niciun semn de cancer în celelalte ţesuturi. Actriţa a optat pentru păstrarea uterului, deoarece în familia ei nu a existat niciun caz de cancer uterin. Imediat după intervenția chirurgicală, Jolie a început să folosească o pompă de mici dimensiuni care îi administrează estrogen, iar medicii i-au amplasat în uter un dispozitiv care îi administrează progesteron şi care o ajută să îşi menţină astfel echilibrul hormonal. „Indiferent de hormonii înlocuitori pe care îi iau, acum am intrat deja la menopauză. Nu voi mai putea să am alţi copii şi mă aştept la anumite schimbări fizice. Însă mă simt liniştită în legătură cu tot ce va veni, nu doar pentru că sunt puternică, ci şi pentru faptul că îmi dau seama că acesta a fost un moment care face parte din viaţă. Nu e nimic de care să te temi”, a spus Angelina. Totodată, actrița recunoaște că noua operație nu a eliminat total riscul de a se îmbolnăvi de cancer. „Realitatea este că eu sunt în continuare predispusă la cancer”, a declarat ea. „Mă simt în continuare feminină şi mândră de alegerile pe care le-am făcut pentru mine şi familia mea. Ştiu că fiii şi fiicele mele nu vor fi niciodată nevoiţi să spună: Mama a murit de cancer ovarian”, a adăugat actrița.

În mai 2013, Angelina Jolie a anunțat public că a suferit o dublă mastectomie, pentru că este purtătoarea unei gene care creşte cu 87% riscul de a dezvolta cancer mamar şi cu 50% riscul de a dezvolta un cancer ovarian. Artista a apelat apoi la o procedură de reconstrucţie mamară.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus