luni , 2 octombrie 2023

O pictură de Adrian Ghenie s-a vândut cu 140.000 de euro, la Sotheby’s

DrMengele

Lucrarea „Dr.Mengele 2”, semnată de pictorul român Adrian Ghenie, a fost vândută cu 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană care a avut loc marți, la Londra, sub egida Sotheby’s, informează casa Artmark.

La recentul eveniment, Adrian Ghenie s-a aflat printre marile nume ale artei contemporane, alături de Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko şi Gerhard Richter, acesta din urmă fiind cel mai bine vândut artist în viaţă. „Dr. Mengele 2”, opera artistului român, a fost adjudecată cu 140.747 de euro, o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti.

În ultimii doi ani, Adrian Ghenie, în vârstă de 36 de ani, a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă. Recordul anterior al pictorului este tabloul „Studiu pentru bătaia cu plăcinte”, adjudecat în luna aprilie 2012 cu suma de 52.764 de euro, la casa Tajan din Paris, într-o licitaţie caritabilă. În 2011, alte două opere ale lui Ghenie au fost tranzacţionate la marile case de licitaţii: „Gară în afara timpului”, adjudecată pentru 14.578 de euro, la aceeaşi Sotheby’s, respectiv „Piscină”, operă tranzacţionată la casa Phillips de Pury din Londra pentru suma de 12.868 de euro.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Arte din Cluj şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Foto: Sotheby’s

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *