vineri , 8 decembrie 2023

Opera sub clar de… lupă, în expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă”

arta

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 august 2015, ora 12.00, la programul OPERA SUB CLAR DE…  LUPĂ în expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă”. Cu această ocazie veţi asista la o prezentare în detaliu a lucrării „Fiul pădurarului”, de Nicolae Tonitza. Programul este susţinut de Elena Ciocoiu, specialist în istoria artei.

Se plăteşte biletul de intrare în muzeu (10 lei), fără taxa de ghidaj obişnuită. Rezervările se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30, la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă” cuprinde o selecţie de şaizeci şi cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă. Unul dintre cei mai pasionaţi iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.

Expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă” este organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, la iniţiativa fiului colecţionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă, şi a Argo Art Consulting. O puteţi vizita până pe data de 9 septembrie 2015.

***

Ion Chiricuţă (1918 – 1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti şi din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *