miercuri , 4 octombrie 2023

Păcatul pielii supra-îngrijite: de ce folosesc o singură cremă de față

Storytitlefoto

Vara trecută, eram în Germania când am ajuns la dermatolog cu o problemă pe care nu știam de unde s-o apuc, că nu mă mai confruntasem niciodată cu așa ceva. M-am trezit, aproape peste noapte, cu toată pielea din jurul gurii plină de iritații care nu răspundeau la nimic, nici măcar la tinctura de propolis, aliatul meu cel mai de preț în probleme dermatologice. Medicul mi-a pus diagnosticul în două minute: dermatită periorală, nu se știe exact de ce apare, dar una dintre cauzele frecvente și demonstrate esteeeeee… supra-îngrijirea pielii!  (?!)

Am primit un tratament medicamentos (o soluție calmantă, preparată în farmacie) și recomandarea de a folosi o cremă foarte ușoară, Asche Basis Creme, destinată de fapt bebelușilor. Și atât. În rest, să-mi cam las pielea în pace. Doar din când în când, mi-a mai spus medicul, să-mi fac un gomaj naturist – din miere și mălai fin, de exemplu – sau să folosesc o perie moale pentru față. Eu am una simplă, despre care v-am povestit, dar aici sunt și perii electrice, care exfoliază cu blândețe și au capete adaptate fiecărui tip de piele. Tot aici găsiți și alte aparate de îngrijire și împrospătare a tenului, dacă vă lovește nevoia.

Eu, de când am fost atunci la doctor, stau cuminte și nu-mi mai pun pe față toate cremele și uleiurile din lume. Vedeți voi, pentru că timp de zece ani am suferit de o acnee teribilă, aveam convingerea că trebuie să-mi îngrijesc fața obsesiv, să folosesc cele mai multe bune creme, să mă dau cu diverse serumuri în jurul ochilor (cum urlă toate revistele!) și, în general, să încerc pe pielea mea tot ce aud că a funcționat la alții, fără să mă întreb dacă toate astea chiar îmi fac bine sau, dimpotrivă – cine s-ar fi gândit, haha – îmi fac mai mult rău.

Uleiul de cocos, doar din când în când

Doctorița m-a întrebat ce cosmetice folosesc și i-am înșirat: cremă hidratantă de zi, o cremă de noapte sau ulei de cocos, cremă pentru pielea din jurul ochilor și, bineînțeles, fond de ten sau BB Cream, să nu fiu chiar sperietoare când ies din casă. Plus demachiant ca să le îndepărtez, evident. Femeia, cu experiență de peste 30 de ani în domeniul ei, mi-a spus că fața mea e pur și simplu sătulă de atâtea cosmetice și că dermatita e (mai ales) rezultatul exagerărilor mele în materie de îngrijire, accentuat și de temperaturile criminale de atunci, că eram în toiul verii. M-a sfătuit să renunț la uleiul de cocos, care, deși îmi place la nebunie, se pare că nu e indicat pentru tenul meu cu toane. Îl masez acum foarte rar, doar în jurul ochilor, pe post de anti-rid. Mi-a mai recomandat să nu folosesc altceva decât o cremă ușoară de față și să mă machiez doar atunci când cred că e absolută nevoie. Nu știu cum să vă spun, dar la mine e nevoie absolută mereu, după acneea de care vă spuneam, așa că n-am ce face, mă dau cu fond de ten sau măcar cu un BB Cream, vara. Seara, mă demachiez și folosesc iar puțină cremă de față, și gata. Dimineața nu mă demachiez, mă spăl doar cu apă, v-am povestit aici de ce.

Ce mai funcționează de minune și vă recomand și vouă? Gimnastica și masajul facial! Sunt sute de filmulețe pe YouTube care ne învață cum să-l facem, nu durează mai mult de câteva minute și rezultatele se văd imediat. Pe loc, adică! Fața e mai destinsă și mai luminoasă, plus că prin masaj se stimulează curățarea limfei și secreția de colagen, așa că… un, doi, trei, și! 😜

Semnat de

Un comentariu

  1. Gimnastica nu am incercat si masajul facial am mai incercat dar asa si asa. In schimb, folosesc crema de zi de la DermaE si sunt foarte multumita de ea. Este hidratanta, imi lasa tenul fin fin….plus ca am recomdantato la cateva colege si acuma toate o folosesc. Sanatate

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *