joi , 30 noiembrie 2023

Paul Leslie: „Paradisul e peste tot și oriunde vrei tu să fie”

Paul LeslieFoto: Sharif Hassan

Realizatorul de interviuri american PAUL LESLIE, gazda emisiunii de radio The Paul Leslie Hour, vorbește despre ritualurile și plăcerile sale zilnice, despre femeile care l-au inspirat cel mai mult în viață, despre muzică, filme, cărți, cafea și răsfățul lui suprem – mâncarea bună. În plus, ne spune o glumă, un secret și descrie Paradisul ca pe un loc pe care ni-l putem crea cu toții în viața de zi cu zi.  

Care sunt primele lucruri pe care le faci dimineața?

Sunt un om al obiceiurilor, care se simte cel mai bine având o anumită rutină.

Mă trezesc și beau aproape un litru de apă la temperatura camerei. Aprind o lumânare și respir adânc de zece ori, și recit cu voce tare câteva afirmații. Apoi meditez cam 30 de minute. După aceea beau un pahar cu jumătate apă și jumătate oțet de mere. Îmi macin și-mi fierb cafeaua, iar gesturile repetate și sunetele care însoțesc acest obicei mă liniștesc. Zgomotul aparatului de râșnit cafea care zdrobește boabele, sunetul ceainicului care începe să fluiere și picuratul apei care curge peste cafea în French press… E un ritual. După ce fac exercițiile de respirație, după ce meditez și beau o ceașcă de cafea, încep cu entuziasm o nouă zi.

Ce face ca o zi să fie perfectă?

Ce face ca o zi să fie perfectă este să te afli complet și total în momentul prezent. Am avut zile aparent banale în care m-am simțit mai bine decât atunci când mă aflam în vreun loc exotic, făcând ceva distractiv.

Ceea ce face ca o zi să fie perfectă este să găsești bucuria din ea.

Care sunt emisiunile și serialele tale TV preferate?

„Seinfeld” rămâne serialul meu preferat, dintotdeauna. În „Seinfeld” toți sunt niște personaje, și asta nu e o exagerare. Sunt personaje peste tot! În general, oamenii care nu sunt de acord cu asta sunt adevăratele personaje. Gândește-te la toți oamenii din viața ta care nu consideră că sunt nebuni. Am ajuns la concluzia că tocmai aceia sunt oamenii care sunt nebuni de legat.

Pe locul doi se află “The Late Show with David Letterman”. Nu am nici o îndoială că, în mare parte, astăzi intervievez oameni pentru că, atunci când eram copil, stăteam până târziu la televizor ca să-l urmăresc pe Dave.

Care sunt ziarele și revistele pe care le citești constant?

Obișnuiam să citesc revista „Time” din când în când, iar uneori, „Rolling Stone”. Nu mai citesc atât de des publicații tipărite. Citesc mai degrabă publicații online, cum ar fi de exemplu articolele în engleză de pe larevista.ro.

Care sunt cei mai influenți trei oameni de pe planetă acum?

Fats Domino, Little Richard și Jerry Lee Lewis. Nu glumesc.

Care este cel mai mare mit despre jurnalism?

Cred că sunt jurnalist, deși eu mă consider mai degrabă un arhivist. Cel mai mare mit despre jurnalism este acela că nu ar fi o profesie care să servească oamenilor. Când e practicată fără răutate și intenții lipsite de etică, el facilitează comunicarea dincolo de granițe, deci e profesia care servește cel mai mult celorlalți.

Ce înseamnă luxul pentru tine?

Luxul înseamnă să poți să-ți răsfeți prietenii cu lucrurile pe care îți dorești să li le oferi și să le arăți oamenilor că vrei să-i faci să se simtă deosebiți.

Ce înseamnă sărăcia?

Sărăcia înseamnă disperare și sentimentul că nu ai încotro. Pentru mulți oameni din lumea asta, nu e doar un sentiment, e realitate. Încerc să-mi amintesc mereu că frica o simțim cu toții la fel.

Care este slăbiciunea pentru care te critici cel mai mult?

Faptul că amân lucrurile. Vreau de mult să schimb asta la mine.

Când ți-a fost rușine ultima dată?

Când mi-am dat seama că-mi făceam mult prea multe griji pentru faptul că pierd bani, iar asta e doar o altă nuanță a fricii. Să-ți faci griji în legătură cu banii nu ajută niciodată la nimic… E valabil și pentru altfel de griji. E ca atunci când te dai într-un balansoar – îți dă ceva de făcut, dar nu te duce nicăieri.

Care a fost cea mai mare dovadă de dragoste pe care ai primit-o vreodată?

Întrebarea asta mă face să mă simt binecuvântat, pentru că am primit dragoste de la atâția oameni, inclusiv de la oameni pe care nu-i cunosc prea bine. E o chestie fascinantă, nu? Poți să-i arăți dragoste chiar și unui străin.

Însă cea mai mare dovadă de dragoste primită este aceea că m-am născut și momentele de care avem parte în fiecare zi și despre care nu putem considera că ni se cuvin. Compozitorul John Goodwin mi-a spus odată că dragostea e ca un fel de milă care sperăm să cadă asupra noastră, a tuturor. Am avut multe momente cu adevărat dificile, iar cineva a avut milă de mine… Toți oamenii care au făcut asta înseamnă la fel de mult pentru mine.

Care e cel mai bun lucru pe care l-ai făcut în viață?

Că m-am iertat pe mine și pe toți ceilalți.

Care e cel mai groaznic lucru pe care l-ai face pentru bani?

Oamenii vor face diverse lucruri rele pentru bani, din cauza disperării. Nu cred că trebuie să trăim cu frică, dar nici nu putem presupune că nu ne vom afla niciodată în situații disperate. Într-o clipă totul se poate schimba. Dacă viața noastră ar depinde de asta, am fura mâncare sau medicamente.

Dacă ai putea da timpul înapoi, în ce moment al vieții tale ai vrea să te oprești pentru o vreme?

Nu vreau să mă întorc înapoi. Vreau să fiu în prezent. Asta nu înseamnă că nu am amintiri frumoase. Una dintre cele mai plăcute e foarte simplă. Mama era în bucătăria casei noastre din Filipine. Făcea porție după porție de clătite cu banane, cu zahăr pudră presărat deasupra. Îmi spunea că sunt un băiat care o să crească mare. Îmi aduc aminte chiar și cu ce eram îmbrăcat. Mama face niște clătite cu banane grozave, poți să întrebi pe oricine o cunoaște.

Nu poți cumpăra orice cu bani.

Care e forma de artă care te emoționează cel mai mult?

Nu există îndoială. Muzica. Nimic nu are mai mult impact asupra mea.

Care e sunetul care-ți displace cel mai mult?

Cineva care exprimă o lipsă de recunoștință. Chiar dacă eu sunt acea persoană.

Care e mirosul tău preferat?

Ador mirosul primăverii timpurii, când e seară târziu, iar copacii încep să înflorească. Mireasma aceea mă poate aduce la extaz. Fără îndoială, e mirosul meu preferat.

Cea mai bună parte a zilei:

Când îți vezi un prieten sau pe cineva pe care iubești, și amândoi zâmbiți, fără să spuneți nimic, pentru că vă cunoașteți atât de bine.

Care e cel mai spectaculos om pe care l-ai cunoscut?

Mama mea… Și apoi, Joseph L. Duke. Ei văd mai bine decât mine imaginea de ansamblu, și despre asta e vorba.

Care e cea mai mare dependență a ta?

Mâncarea. Dacă aș putea primi înapoi toți banii pe care i-am cheltuit în restaurante… Pe cine păcălesc? Banii sunt un substitut modest pentru culmile plăcerii gastronomice.

Dacă ai putea face ceva astăzi, ce ai face?

Aș vrea să citez versurile lui Paul McCartney din „The End”, de pe albumul „Abbey Road”: „And in the end, the love you take is equal to the love you make.” (n.r. „Și până la urmă, dragostea pe care o primești e egală cu dragostea pe care o oferi.”).

Care e cea mai utilă invenție pentru tine?

Orice aparat care înregistrează cuvântul vorbit. Ceea ce încerc să creez, în emisiunea mea, este un „portret în sunet” al unei persoane. Pentru mine nu e vorba doar de cuvinte, ci și de felul în care oamenii le spun, de accentul lor, de pauzele pe care le fac… Totul e o poveste. Iar poveștile sunt ceea ce ne fac oameni. Deci, fie că e vorba de un recorder Tascam, un reportofon digital de buzunar sau unul cu casetă, e cel mai util lucru.

Care e cel mai prost obicei pe care îl ai?

Acela că nu pun lucrurile la locul lor după ce le folosesc. Să fie totul în ordine. Nu-mi place deloc obiceiul ăsta al meu.

Care e cea mai mare dezamăgire a ta?

Încerc să nu trăiesc în trecut. Au fost lucruri pe care părinții mei mi-au spus să le fac când eram mai tânăr, pe care nu le-am făcut și-mi doresc să le fi făcut. Dar, uite care-i chestia… au fost lucruri pe care părinții mei mi-au spus să le fac, le-am făcut și-mi doresc să nu le fi făcut.

Dezamăgirea, de regulă, e un obstacol care te împiedică să mergi înainte.

Dacă ar trebui să alegi un singur cuvânt care să te reprezinte, care ar fi?

„Aici”.

Care e desenul tău animat favorit?

“Dr. Katz, Professional Therapist” a fost unul dintre cele mai comice, deștepte și subestimate desene animate!

Care sunt femeile care te-au inspirat cel mai mult?

Ei bine… Unii dintre voi ați mâncat, probabil, la IHOP, International House of Pancakes. Eu am crescut în IHOW, International House of Women (n.r. „Casa Internațională a Femeilor”). Trei surori și mama mea. Ele m-au inspirat cel mai mult.

În ultima vreme, editorul LaRevista.ro mă inspiră. Misiunea noastră e aceeași.

Ce regreți cel mai mult cu privire la dragoste și căsătorie?

Am lucrat într-un domeniu în care zi de zi stăteam de vorbă cu oameni care divorțau. Asta îți poate desena o imagine îngrozitoare despre căsătorie. Eram convins că n-am să fac pasul acesta niciodată. Părinții mei au divorțat, ca atâția alți oameni. Dar știi ce? Majoritatea celor care au divorțat se recăsătoresc. Doi oameni care-și petrec viața împreună – ăsta e un lucru frumos. Nu e pentru oricine, dar îmi doresc să fi fost capabil să văd partea bună în asta.

Dacă ai merge la un bal mascat, în ce te-ai costuma?

M-aș costuma într-un urs.

Care crezi că e cea mai bună coloană sonoră a unui film?

Îmi place cea din „True Romance”. Piesa principală pe care o auzi în timpul filmului este scrisă de Hans Zimmer, dar mai sunt și alte melodii, cum ar fi “A Little Bitty Tear” de Burl Ives, “All the Way” de Jerry Delmonico și “Two Lonely Birds” de Charles & Eddie. Pe genericul de final se aude “Two Hearts” de Chris Isaak. Coloana sonoră e pur și simplu grozavă.

Care sunt cele mai frumoase femei din lume?

Cele mai frumoase femei din lume sunt și ambițioase, și feminine.

Care e trăsătura pe care o admiri cel mai mult la un bărbat?

Calmul.

Care e trăsătura pe care o admiri cel mai mult la o femeie?

Răbdarea.

Care e cea mai sexy piesă de vestimentație din garderoba unei femei?

Hainele în care face sport.

Ce-ți plăcea cel mai mult să mănânci când erai mic?

Mi-a plăcut mereu drobul făcut de mama mea. Erau multe lucruri care-mi plăceau. Îmi placea mult și când pregătea pentru cină lucruri pe care de obicei le mâncam la micul-dejun, inclusiv clătite cu banane.

Și astăzi, de la ce nu te poți abține?

Îmi place o salată Cobb bună, cu somon, dar dacă sunt într-o pasă decadentă, mâncarea mea preferată e o bucată de friptură gătită mediu, cu cartofi pregătiți în diverse feluri și cu sparanghel. Toate astea, urmate uneori de o prăjitură bună cu brânză și cafea.

Cum îți bei cafeaua?

Îmi place cafeaua foarte mult, iar de cele mai multe ori o beau cu o cantitate generoasă de frișcă adevărată, cu scorțișoară măcinată presărată deasupra și puțină nucșoară. Câteodată adaug o linguriță de ulei de cocos.

Care sunt marile tale extravaganțe?

Să ies să mânânc în oraș! Nu mă omor după lux, dar restaurantele bune sunt o pasiune de-a mea. Altfel, ocazional, adică deloc des, un trabuc bun îmi pică perfect.

Dacă viața ta ar fi un film, ce fel de film ar fi?

O comedie. Mi s-au întâmplat câteva lucruri ironice de-a lungul timpului… De prea multe ori m-am simțit precum personajul „Woody” dintr-un film de Woody Allen.

Dacă ai putea locui într-o carte, care ar fi aceea?

„Aventurile lui Huckleberry Finn”. Pentru mine, Huck Finn a fost americanul și aventurierul numărul unu. Ideea de a scăpa de ceva se află în sufletul fiecăruia. Nu există ceva la fel de minunat ca atunci când te urci pe o plută și planezi pe râul Mississippi. În plus, Huckleberry era un fel de șmecheraș. Eu mai degrabă respect decât desconsider oamenii care au un fel de a fi puțin înșelător.

Dacă ai putea fura ceva fără să fii prins, ce ai fura?

E mereu tentant pentru mine să mă gândesc la cum aș schimba etichetele sau sticlele de vin extrem de scumpe cu unele mediocre, și să mă uit la ce ar spune cei care le-ar bea, fără să știe de schimbare. În mintea mea, i-aș da vinului bun o folosință pe măsură.

Descrie Paradisul.

Paradisul e peste tot și oriunde vrei tu să fie. L-aș descrie ca pe un loc unde nu se face prea frig și unde e multă liniște și verdeață. Dar, mai important decât orice altceva, e un loc în care nimeni nu-ți spune ce să faci. Libertatea și paradisul sunt sinonime.

Spune-mi un lucru pentru care poți fi considerat ciudat.

Râd de unul singur, de mai multe ori într-o zi, din cauza gândurilor care-mi vin în minte. Sunt lucruri pe care doar eu le găsesc amuzante. Dacă sunt surprins și încerc să explic de ce râd, de obicei sunt privit cu milă.

Spune-mi o glumă.

Un preot, un rabin și un pastor intră într-un bar. Barmanul spune: „Ce-i asta? O glumă?”

Spune-mi un secret.

Dacă ți-aș spune, n-ar mai fi secret.

Totuși, spune-mi un secret.

Bine, dacă insiști, am să-ți spun că azi am vărsat ceară topită peste tot pe covor. Care e secretul ca să scapi de ea? Plimbi un cub de gheață peste bucățile mai mari de ceară lipite, și-apoi le desprinzi de pe sprafață cu un cuțit sau cu degetele. După aceea iei o pungă de hârtie sau o cârpă, o pui pe ceară și dai peste ea cu fierul de călcat, ca să topești ceara din nou. Ea se va lipi de hârtie sau de cârpă și așa o vei îndepărta.

Spune-mi trei dintre plăcerile tale vinovate.

Nu cred în plăceri vinovate. Nu mi-e rușine de plăcerile mele.

Spune-mi trei lucruri bune care ți s-au întâmplat ieri.

M-am întâlnit și am petrecut un timp cu un prieten pe care nu-l mai văzusem niciodată.

Nu am fost arestat.

Am câștigat bani.

Ce e grozav în faptul că ești Paul Leslie?

Găsesc multă bucurie în lucruri care nu sunt greu de găsit sau de cumpărat. Găsesc bucurie în viața de zi cu zi. Mai mult, pot vedea cât de extraordinari sunt oamenii. Datorită acestui fapt, mă aflu mereu într-o stare de fascinație. Îi sărbătoresc pe oamenii care creează bucurie, iar celebrarea bucuriei e un lucru care se auto-perpetuează.

Ce faci în fiecare seară înainte să adormi?

Mănânc o banană, iar mai târziu beau niște ceai care îmi induce somnul. Deconectez orice produs electronic, pentru ca mintea mea să se poată liniști. Încerc să mă gândesc la lucruri senine și calme, și așa îmi închei ziua. Deseori adorm cu o imagine a naturii în minte. Din ce în ce mai mult mi se întâmplă să privesc somnul ca pe un dar care nu costă nimic. Oriunde v-ați afla, vă doresc un somn bun la noapte, pentru că noaptea e magică. Noapte bună.

Pe Paul Leslie îl găsiți pe site-ul lui oficial și pe pagina de Facebook. Pe canalul de YouTube Paul Leslie puteți asculta toate interviurile sale.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *