duminică , 1 octombrie 2023

Pianistul Horia Mihail şi dirijorul canadian Julian Kuerti: de la Beethoven la Bruckner

HM

Viena, Burgtheater. Într-una dintre legendarele săli de concert şi spectacol ale elegantei capitale, în martie 1795, la doar 25 de ani, tânărul compozitor german Ludwig van Beethoven are debutul public, după ce încântase spectatorii din câteva saloane private vieneze.

În sala de la Burgtheater, tânărul interpretează ca solist unul dintre primele sale concerte: Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră. Arc peste timp: aproape o sută de ani mai târziu, în 1881, în acelaşi oraş al muzicii, are loc premiera Simforniei a IV-a – Romantica, care avea să devină cea mai populară partitură a compozitorului austriac Anton Bruckner. Este singura lucrare căreia compozitorul i-a conferit un subtitlu, romantismul fiind înţeles în sensul legendelor medievale şi al poveştilor cavalereşti.

Cele două lucrări din premierele vieneze vor constitui bucuria melomanilor care se vor grăbi să îşi asigure un loc la Sala Radio, vineri, 22 noiembrie (19.00) la concertul oferit de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului canadian JULIAN KUERTI, cu participarea, în prima parte, cea beethoveniană, a pianistului HORIA MIHAIL.

Cine este JULIAN KUERTI

În prezent dirijor al Orchestrei Simfonice Concepción din Chile, JULIAN KUERTI a studiat la Universitatea din Toronto şi la Academia Americană de dirijat din Aspen. De-a lungul timpului Julian Kuerti a colaborat cu Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică din Cincinnati, Filarmonica din Boston – unde a fost asistent al dirijorului James Levine, Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, Orchestra Simfonică din Dallas şi cu orchestre simfonice din Seattle, Toronto şi Montréal. Julian Kuerti a fost dirijor asistent al maestrului Ivan Fischer în cadrul festivalului de la Budapesta, din stagiunea 2006-2007. În perioada 2005-2008 a fost director artistic şi dirijor principal al ansamblului Kaleidoscop, alături de care a înregistrat pentru Sony/BMG un album ce include lucrări ale compozitorului Giovanni Sollima.

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, HORIA MIHAIL susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară şi este totodată solist al Filarmonicii din Braşov. Artistul a susţinut (solo sau alături de alţi muzicieni români importanţi) ediţiile succesive ale turneelor naţionale Pianul călător, Duelul viorilor, Cele trei Dive, Flautul de aur, Vioara lui George Enescu la sate.

A concertat în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai (2010), în ultimii ani participând la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul internaţional George Enescu, Festivalul internaţional Nopţi pianistice – Chişinău, Balchik Classic Days – Bulgaria. Totodată, în acest an a susţinut recitaluri în cadrul unor importante festivaluri din Ushuaia şi Buenos Aires (Argentina).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *