marți , 5 decembrie 2023

Premieră în România: „Din dragoste de carte și de arte”, expoziție semnată de Simon Henwood

SH

În perioada 16 mai -16 iunie, Galeria Galateca prezintă în premieră pentru publicul român şi internaţional expoziţia multimedia “Henwood Library: Din dragoste de carte şi de arte” a renumitului artist britanic Simon Henwood.

Expoziţia marchează prima colaborare a galeriei cu un artist de talie internaţională, poziţionând Galateca în rândul centrelor dedicate artei şi culturii internaţionale.

Concepută sub forma unei biblioteci personale a artistului, expoziţia se focusează pe proiectul de suflet al acestuia, editura Henwood Library, pornită din dragostea sa pentru cărţi, artă şi suprapunerile dintre acestea. Expoziţia incorporează o selecţie din toate etapele artistice din cariera artistului. Simon Henwood va expune lucrări ce reflectă diversitatea practicilor sale artistice: de la pictură, desen, fotografii şi cărţi bibliophile la animaţii, videoclipuri artistice, instalaţii şi noile media. Expoziţia este deja aşteptată la Tokio, Paris, NewYork şi Londra.

Henwood a colaborat cu Rihanna și Kanye West

Cariera lui Simon Henwood se întinde de-a lungul a peste două decenii, iar lucrările sale au fost expuse în cele mai renumite muzee şi galerii ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) şi Galeria Sophie Sheideker (Paris) într-o dublă expoziţie semnată “Simon Henwood şi Francis Bacon”.

Influentul critic de artă new-yorkez Raphael Rubinstein remarca referitor la protretele acestuia în guaşa, ce au fost expuse la Hammer Museum (LA): “cu adevărat izbitor şi impresionant  este modul simplu şi sincer de a-şi reprezenta personajele cu atenţie la detaliile fotografice, dar, de asemenea, cu o preocupare evidentă în capturarea individualităţii și personalităţii fiecărui personaj. Într-o lume dominată de mass-media, Henwood reuşeşte să releve nuanţele emoţionale şi spiritualitatea fiecărui personaj.”

Simon Henwood este cunoscut şi pentru colaborarea sa cu artistul Kanye West în calitate de director de creaţie pentru albumul “Graduation” şi pentru turneul de promovare “Glow In The Dark”. De asemenea, Henwood a regizat şi videoclipul melodiei “Love Lockdown”. În 2009, artistul a colaborat cu Rihanna, creând coperta albumului “Rated R” şi lucrând la turneul de promovare “Last Girl On Earth” unde a semnat partea vizuală, costumele şi scenografia. Alte colaborări mai includ videoclipuri pentru Roisin Murphy, Badly Drawn Boy, Apollo 440 şi Imogen Heap.

Printre proiectele recente ale artistului se numără coperta albumului “The Seer” a trupei  Swans. De asemenea, a colaborat cu Alicia Keys pentru coperta ultimului ei album “Girl On Fire” şi a fost director de creaţie pentru turneul de promovare “Set The World On Fire” al acestui an.

Vernisajul are loc joi, 16 mai, de la orele 19.30,  la GALATECA (str. C.A. Rosetti nr. 2-4, la parterul Bibliotecii Centrale Universitare). Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16 mai – 16 iunie.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *