marți , 11 mai 2021

Primul om cu ochi albaștri a trăit acum 7.000 de ani, în Spania

Blueeyes

Un om din Epoca de Piatră, care a trăit în urmă cu 7.000 de ani în urmă și ale cărui rămășițe au fost descoperite în 2006, s-a dovedit a fi prima persoană cunoscută cu ochi albaștri. Această trăsătură a evoluat relativ recent în istoria umanității, arată un studiu publicat de revista Nature.

O analiză ADN a unui dinte ce provine de la acest om a mai demonstrat că acesta era mai degrabă înrudit cu scandinavii zilelor noastre decât cu populații europene din alte zone. Cu toate astea, nuanța pielii lui era închisă, precum cea a unui african, deși oamenii de știință nu au reușit să-i stabilească pigmentul în mod exact.

Omul avea o înălțime de aproximativ 1,70 metri, iar preocuparea sa de bază era vânătoarea. Nu avea gene care să-i confere toleranță la lactoză, ceea ce arată că nu putea digera lapte în perioada adultă – un semn că există șanse slabe să fi avut contact cu animale domesticite.

Scheletul său, bine conservat, a fost descoperit în 2006, într-o peșteră adâncă, numită La Braña-Arintero, în nord-vestul Spaniei, într-o zonă situată la 1.500 de metri deasupra nivelului mării și suficient de rece ca să limiteze efectele distrugătoare ale bacteriilor asupra ADN-ului. Specialiștii spun că omul a trăit la mijlocul Mezoliticului, adică în urmă cu 5.000 – 10.000 de ani, când agricultura și creșterea de animale în ferme organizate a început să se răspândească de la răsărit în restul Europei.

Primul om cu ochi albaștri

Studiul – publicat în revista Nature și citat de The Independent – se bazează pe fragmente de ADN extrase din rămășițele pământești ale omului și dezvăluie că acesta era înzestrat cu o combinație neobișnuită de gene – ochi albaștri și piele închisă, păr ușor ondulat, de culoare castaniu închis, și intoleranță la lactoză. „A fost surprinzător să descoperim că avea acele variații genetice care produc ochi albaștri la europenii de azi, rezultatul fiind un fenotip unic”, a declarat Carles Lalueza-Fox, de la Institutul de Biologie Evoluționistă din Barcelona. „Ochii albaștri la oameni au legătură cu o mutație a unei gene numite HERC2. Dacă ai această mutație la ambele exemplare ale cromozomilor, o să ai cu siguranță ochii albaștri. A fost și cazul acestui om, care este primul om cu ochi albaștri pe care îl cunoaștem”, a adăugat Carles Lalueza-Fox.

Alte cercetări, al căror rezultat a fost dat publicității în 2008, au demonstrat că cele mai timpurii mutații ale genelor ce determină culoarea ochilor albaștri s-au petrecut, cel mai probabil, în urmă cu 10.000 de ani, la indivizi care trăiau în jurul Mării Negre.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus