„Aș vrea să vă povestesc despre cel mai ciudat secret din lume”. Programul pe care vă invit să-l urmați o să vă schimbe modul în care vă funcționează mintea, o să vă corecteze comportamentele distructive, o să vă reactiveze încrederea în voi înșivă și capacitatea de a acționa, iar în final, o să vă schimbe viața în cel mai bun mod. A fost conceput de Earl Nightingale, în anii ’50, și este și astăzi considerat unul dintre cele mai eficiente exerciții motivaționale, cu milioane de oameni care l-au urmat.
Intuiesc reticența pe care o aveți, poate, în fața unei astfel de propuneri, pentru că și eu am avut-o, inițial. Suntem atât de bombardați de mesaje și citate motivaționale, încât unul în plus se poate pierde foarte ușor în mulțime. Dar dacă e un mesaj în care cred și pe care vreau neapărat să-l dau mai departe și să-l primiți, este mesajul lui Earl Nightingale.
Bineînțeles, vă invit să ascultați înregistrarea de mai jos, cu asta se începe. Îmi pare rău dacă nu înțelegeți engleza, probabil vă va fi mai greu să vedeți întregul tablou. Dar, chiar și așa, puteți face exercițiul, pentru că o să mă străduiesc să vă spun despre ce e vorba.
Ce înseamnă succesul
Earl Nightingale pornește de la definiția succesului, pe care-l descrie ca fiind „realizarea progresivă a unui ideal demn”. Acest ideal poate însemna lucruri foarte diferite pentru fiecare dintre noi, dar primul pas în atingerea lui este să-l definim foarte specific. Mai mult decât atât, să-l notăm undeva și să ni-l reamintim zilnic, de mai multe ori pe zi. „E simplu: oamenii care au o țintă reușesc, pentru că știu încotro se îndreaptă”.
Acum, o să-mi spuneți că și voi aveți o țintă, și poate o aveți de ani de zile și n-ați reușit s-o atingeți. V-ați împotmolit într-o atitudine de încercări, uneori disperate, care fie n-au dat nici un rezultat, fie v-au condus cu pași mult prea mici spre locul în care vă doriți să ajungeți. Vă simțiți departe de idealul vostru, pe care-l vedeți de la distanță ca pe un vis practic intangibil. De fapt, nici nu-l vedeți prea bine, pentru că asta e pentru voi – doar un vis! Ascuns undeva, într-un colț al minții, unde nu umblați prea des – poate pentru că nu (mai) aveți curaj, poate pentru că nu știți ce-ați (mai) putea face cu el. Tocmai aici intervine genialitatea acestui om, Earl Nightingale: prin programul pe care-l propune, ne învață cum să ne apropiem de idealul nostru de viață și cum să realizăm singuri care sunt pașii pe care-i avem de făcut către el.
În ce constă exercițiul
Earl Nightingale credea în puterea dovedită a vizualizării, așa că ne spune să:
♥ notăm pe un card, pe o bucată rezistentă de hârtie, ce ne dorim cel mai mult.
♥ idealul nostru trebuie să fie foarte specific. Nu fiți prea vagi scriind, de exemplu: „Vreau să fiu fericit”. Scrieți, exact, ce anume v-ar face fericiți. Vă recomand să vă rezumați la o frază.
♥ pe spatele cardului, scrieți – în engleză sau în română, cum vă e mai ușor – acest mesaj biblic: „Ask, and it shall be given you; seek, and you shall find; knock, and it shall be opened unto you. For every one that asketh receiveth; and he that seeketh findeth; and to him that knocketh it shall be opened.” În română: „Cere și ți se va da; caută și vei găsi; bate și ți se va deschide. Căci toți cei care vor cere vor primi; și toți cei care caută vor găsi; și celui care va bate i se va deschide”. Vă rog, pe cei dintre voi care nu sunteți religioși: nu porniți cu preconcepția că rolul acestui program este vă convingă să mergeți la biserică. Eu sunt un om care nu înțelege prea bine nevoia de religie instituționalizată, dar îmi păstrez mintea deschisă și iau din toate ce mi se pare că are logică și efect.
♥ purtați cardul cu voi mereu. Eu l-am pus într-un buzunărel din husa telefonului, ca să-l pot scoate ori de câte ori vreau. Țineți-vă idealul aproape, la propriu: cu cât e mai aproape, vizual și mental, cu atât vă veți apropia mai mult de realizarea lui.
♥ citiți cardul în fiecare dimineață. Durează câteva secunde! Aruncați-vă ochii peste el de mai multe ori pe zi și mai ales seara, înainte să închideți ochii. Timp de 30 de zile. De fiecare dată când ceva vă enervează, vă întristează și vă descurajează de la ce aveți de făcut, recitiți ce ați scris pe card. Dacă nu puteți, reamintiți-vă dorința voastră și țineți-vă strâns de ea. Toți avem memorie fotografică: vizualizați în gând cuvintele pe care le-ați scris. Au putere și, de cele mai multe ori, o să vă readucă în locul acela bun din care ați plecat pentru o clipă.
♥ notați-vă undeva data de începere a exercițiului, ca să puteți ține socoteala cu ușurință. Eu am scris-o pe un bilețel lipit de ușa frigiderului.
♥ dacă în cele 30 de zile vă lăsați deviați de la drumul vostru și vi se pare că toate astea n-au nici un sens, că nu veți reuși, că nu veți face și nu veți drege, că n-aveți aia și n-aveți ailaltă, că nu sunteți destul de buni și alte buruieni mentale, stop joc și de la capăt.
♥ ascultați înregistrarea cât puteți de des. Explică și Nightingale: avem obiceiul să uităm ce ni s-a spus, chiar și când e vorba de lucruri prețioase, care ne-au atras pe moment atenția, așa că repetați mesajul audio până devine o mantră în mintea voastră. Eu l-am descărcat de pe YouTube și-l ascult și în mașină.
De cât timp avem nevoie ca să ne formăm un nou obicei
Răspunsul asupra căruia mai mulți psihologi au căzut de acord este de 21 de zile. Asta, dacă vorbim de un lucru simplu, cum ar fi să bei un pahar cu apă în fiecare dimineață, imediat după trezire. Obiceiurile mai dificile, cum ar fi 10 minute zilnice de alergare, necesită în medie 66 de zile pentru a se stabiliza, iar altele chiar mai mult, în funcție de complexitatea lor.
Earl Nightingale ne cere să facem acest exercițiu timp de 30 de zile. Odată ce l-am încheiat, el trebuie reluat, și-apoi reluat încă o dată, și încă o dată, până devine o nouă mentalitate. V-am spus, dacă ați dat-o în bară, în decursul celor 30 de zile, și v-ați lăsat învinși de gânduri negative, nu-i nimic, o luați de la început. Mulți clachează în prima lună – inclusiv eu am căzut, chiar la final. Imaginați-vă că, dacă îți trebuie 21 de zile ca să înveți să bei un pahar cu apă în fiecare dimineață, să-ți schimbi modul de a gândi e posibil să dureze ceva mai mult.
Cum a funcționat la mine
Prima dată când am ascultat înregistrarea, trimisă pe mail de fratele meu, n-a avut cine știe ce impact asupra mea. Am recunoscut ideea de bază, transmisă de nenumărați scriitori, filosofi și realizatori de documentare motivaționale, unul dintre ele fiind „The Secret”. Și mi-am zis: „Ah, încă unul care ne spune că universul lucrează pentru împlinirea dorințelor noastre. Mersi mult”. Aveam să descopăr apoi că nu universul, ci noi înșine lucrăm pentru realizarea visurilor noastre. O fi evident, dar eu n-am înțeles asta foarte clar, până acum.
Abia a doua oară când am ascultat mesajul mi-a atras cu adevărat atenția, și ce m-a determinat să încerc exercițiul a fost atunci când Nightingale a spus că „nu e ușor de făcut, dar gândește-te la alternativă”. Alternativa, pentru mine, era o viață de care prea puțin reușeam să mă bucur, pentru că mă urmărea permanent nefericirea că nu făceam destul din ce-mi doream cel mai mult. Nici acum nu am, încă, libertatea de a face numai ce-mi doresc, dar o fac mult mai des, cu mai mult entuziasm și cu rezultate vizibile, care continuă să crească.
Am început programul pe 24 iulie 2017. L-am girat cu toată încrederea mea, dar nu am avut așteptări exagerate. Am urmat exact indicațiile lui Nightingale, aproape robotic. Și m-am ținut de treabă timp de 29 de zile, fără greș. Au fost vreo două dăți în care am simțit că-mi dau târcoale niște gânduri nemernice, dar le-am învins, înlocuindu-le repede-repede cu cele pe care le-am scris pe card. Rezultatele, nu vă mint deloc, au apărut IMEDIAT. Adică în decurs de câteva zile, poate trei? Abia mai târziu, când am ascultat din nou vocea lui Nightingale, am remarcat să menționează lucrul ăsta: vei simți diferența imediat. Partea și mai bună, după cum vă puteți imagina, este că atunci când vezi că lucrurile se îndreaptă spre ce-ți dorești, capeți și mai multă încredere și faci și mai mult pentru a-ți împlini idealul. Nimic nu te încarcă pentru succes mai mult decât succesul.
E foarte posibil, totuși, s-o dai și-n bară. Pe 21 august, după exact 29 de zile, am avut un episod depresiv foarte nasol. N-a funcționat nimic, nici un fel de tactică de contracarare a gândurilor care m-au pus la pământ. Întâmplător – hehe, bineînțeles că nu întâmplător! – a fost în ziua în care a avut loc eclipsa totală de soare aici, în State. Eu sunt unul dintre oamenii extrem, dar extrem de puternic influențați de activitatea Lunii, și deși nu mi-am făcut griji de eclipsă, ba chiar m-a cuprins și pe mine frenezia evenimentului, mi-am dat seama, seara târziu, că m-a sabotat major. Nu doar că am fost foarte negativă toată ziua, dar, după ce m-am uitat o secundă la Soare, am avut cea mai urâtă migrenă din viața mea. Nu credeam că e posibil să te întinzi pe podea de durere, pentru că nu mai reușești să ajungi în pat. În fine, am supraviețuit! 🤣 Și sunt bine, pentru că de a doua zi am reluat exercițiul. Sunt bucuroasă că l-am făcut timp de 29 de zile, deci aproape am reușit, chiar dacă m-am înecat la mal. Nu-i nimic, oricum îl reluam și o să-l reiau până-mi însușesc această nouă mentalitate.
Despre cum ne vrăjim mintea să producă soluții
Ideea aceasta, că „universul lucrează pentru realizarea dorințelor noastre”, e de fapt destul de prost exprimată. Cred că e menită să inducă în mintea noastră un soi de miraj, în care noi stăm cu mâinile-n sân și cineva dă dintr-o baghetă și ne împlinește dorințele. E o idee care cucerește pe loc, dar realitatea din spatele ei este că noi suntem cei care ne vrăjim mintea să producă idei și soluții pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Și asta se și întâmplă, la modul cel mai practic. Orice om, indiferent de nivelul lui de inteligență, în momentul în care citește ce a scris pe foaie că-și dorește, se întreabă în secunda următoare: păi, bun, dacă asta vreau, ce pot să fac ACUM ca să obțin acel lucru? Nu-mi spuneți că nu știți. În 99 % din cazuri, știm foarte bine ce avem de făcut. Iar dacă nu știm, putem afla. O să vedeți că singuri veți începe să cereți în jur informații sau chiar ajutor. Și vi se va da. Veți căuta și veți găsi. Veți bate și vi se va deschide, credeți-mă.
Concret, ce face acest program este că te împinge la treabă fără ca tu să-ți dai măcar seama, de multe ori. E cea mai frumoasă și benefică formă de manipulare! „Ideile nu au nici o valoare dacă nu acționezi în direcția lor”, spune autorul. Așa că, de fiecare dată când te gândești la ceea ce vrei, al doilea gând care te însoțește este cel al acțiunii. Apoi, îți predă o lecție foarte bună de auto-control mental. Mie mi-era relativ străină această noțiune. Nu prea-mi puneam gândurile la punct, de fiecare dată când mă necăjea vreunul, îl lăsam să-și facă de cap. Și știți ce se întâmplă cu gândurile, au obiceiul de a face pui, iar prin exercițiul ăsta nu le veți lăsa decât pe alea bune să se înmulțească.
Nightingale spune în mesaj „să nu-ți faci griji în legătură cu felul în care vei ajunge acolo”. Asta e și cheia acestei „magii”, cred: să renunți la griji și frici, să renunți să te întrebi permanent CE și CUM să mai faci ca să reușești. Nimeni n-a ajuns nicăieri frângându-și mâinile și frământându-se de grijă și de teamă. Mesajul spune, cred că de două ori chiar, să-ți păstrezi o atitudine relaxată și veselă, să nu te lași iritat de lucruri mărunte, să mergi pe drumul pe care ți-l arată fără să te lași deviat de porcăriile care ți se întâmplă. Ele ni se întâmplă tuturor, dar nu uitați: gândul nostru trebuie să fie la visul ăla măreț pe care vrem să-l vedem cu ochii.
Poate că v-am convins să urmați programul. Poate că nu. Dacă aveți dubii, gândiți-vă la alternativă!
Cine a fost Earl Nightingale și de ce ar trebui să-i urmați sfaturile
Earl Nightingale a fost unul dintre cei mai de succes realizatori de emisiuni radio din lume. Temele pe care le-a studiat și le-a abordat au fost, cu precădere, dezvoltarea caracterului uman și activarea propriilor resurse pentru a ajunge la ceea ce considerăm că este, pentru noi, succesul și o viață împlinită.
Nightingale s-a născut în 1921 și a copilărit în California. Părăsit de tată când avea 12 ani, a crescut împreună cu mama și doi frați în timpul Marii Crize, în condiții sărace, sprijiniți de ajutoare sociale. „Eram copil și nu știam nimic despre ce înseamnă să te realizezi, dar eram foarte conștient de faptul că eram sărac”, scrie în cartea lui, „Earl Nightingale’s Greatest Discovery”. „Asta nu părea să-i deranjeze pe alți copii, dar mă deranja pe mine. Ce mi se părea și mai exasperant era să fiu sărac în sudul Californiei, unde atâția oameni erau bogați… M-am hotărât să aflu de ce unii erau bogați, în timp ce atâția dintre noi eram săraci”, explică Nightingale.
După multă vreme, în 1950, la vârsta de 29 de ani, Earl a descoperit cartea lui Napoleon Hill „Think and Grow Rich” și a însumat concluzia lecturii în câteva cuvinte: „La ce ne gândim, aia devenim” sau „Devenim gândurile noastre” (în engleză: We become what we think about). „Acele șase cuvinte simple, așezate în acea ordine, mi-au revoluționat viața”, spune autorul.
În anii ’50, Nightingale avea o agenție de asigurări, iar în fiecare săptămână, își pregătea emoțional angajații, cu discursuri, ca să aibă succes în vânzări. Monologurile lui deveniseră atât de populare, încât managerul companiei l-a rugat să înregistreze tot ce a învățat despre viață, pentru ca angajații să aibă ce asculta cât timp Nightingale era plecat. Urma să meargă într-o excursie, la pescuit, timp de două săptămâni. „Trebuia să scriu un eseu despre tot ce învățasem în mulți ani de citit și documentare asiduă, și-apoi să-l înregistrez, pentru ca alții să poată beneficia de el. M-am tot gândit, învârtind ideile pe toate părțile. În sfârșit, m-am întrebat: Ce le-ai spune copiilor tăi, dacă ai afla că mai ai doar puțin timp de trăit? Ce sfat le-ai transmite, care să-i ajute să trăiască vieți productive și de succes? M-am trezit în dimineața următoare, la ora 4:00, cu răspunsul la acea întrebare foarte clar conturat în minte”, a povestit Earl Nightingale. Și-a pus ideile pe hârtie în câteva ore, iar apoi le-a înregistrat. „The Strangest Secret” („Cel mai ciudat secret”) avea să devină una dintre cele mai populare scheme de programare mentală. Autorul a numit-o astfel pentru că, deși are la bază un adevăr simplu, schema reprezintă în continuare un secret pentru mulți.
Discursul lui Nightingale s-a răspândit pretutindeni, de la agenți de asigurare, la rude, prieteni și prietenii acestora. „Fără nici un efort din partea mea, fără nici un fel de publicitate, The Strangest Secret a devenit best-seller național. Nu eram pregătit să fac față avalanșei de cereri pentru înregistrare”, povestește Nightingale. Un prieten care deținea un serviciu poștal l-a sprijinit în diseminarea discursului. „Comenzile curgeau din toate zonele țării. A fost uluitor modul în care s-a răspândit faima acestui mesaj”, mai spune autorul. „Cel mai ciudat secret” a primit, ulterior, singurul Disc de Aur acordat vreodată unei înregistrări audio vorbite.
În 1959, Earl Nightingale a devenit gazda unui program de radio intitulat „Our Changing World” („Lumea noastră schimbătoare”). Emisiunea, cu o durată de numai cinci minute, în care gazda rostea un mesaj încurajator, a fost timp de mulți ani cel mai difuzat show radio din lume. La un moment dat, îl găzduiau peste 1.000 de posturi de radio, în mai multe țări vorbitoare de engleză. De-a lungul vieții sale, Earl Nightingale a scris și înregistrat în jur de 7.000 de programe radio, precum și câteva emisiuni de televiziune.
Earl Nightingale a murit în 1989. De mai bine de 60 de ani, „The Strangest Secret” continuă să fie ascultat de oameni din lumea întreagă și a fost tradus și în alte limbi.
***
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te LaRevista.ro!
Semnat de Corina Stoica
Da ,foarte interesant articolul! Dar înaintea lui,au fost Dr.Joseph Murphy ( datorită căreia Cintya Stafford a câștigat 112 milioane de euro la loteria americana), Emerson,și Neville Godard (datorită căruia 2 americani au câștigat superbowll,la loteria americană) . Iar eu cu ajutorul rugăciunilor științifice doctorului Murphy,și exercițiilor de vizualizare a lui Neville Goddard am reușit să îmi rezolv multe probleme!
Foarte bun articolul si va multumesc!
Am si o regaminte … va rog sa-mi dati un link (sau un titlu) al videoclipului, pentru ca nu mai poate fi accesat!
O sa incerc sa-l gasesc.