joi , 7 decembrie 2023

Radu Beligan: „Lecţia de violoncel”, de la Teatrul Metropolis, este cântecul meu de lebădă

Rb

Teatrul Metropolis anunţă premiera absolută a anului 2013, „Lecţia de violoncel”, care se va juca luni 16 decembrie, la orele 19:00, spectacol realizat cu ocazia aniversării a 95 de ani de viaţă şi 75 de ani de carieră a maestrului Radu Beligan, care, după nouă ani de la ultima premieră, a ales scena Teatrului Metropolis pentru acest spectacol aniversar.

Născut de Ziua Sfântului Filimon-protectorul artiştilor, Radu Beligan, Directorul Onorific al Teatrului Metropolis, a ocrotit acest spaţiu al Thaliei, încă de la înfiinţare, cu spiritul său veşnic tânăr.

Spectacolul „Lecţia de violoncel”, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Ninei Brumuşilă, se poate mândri cu o echipa de creatori de cea mai înaltă clasă, dupa cum însuşi Radu Beligan declară: „Ajuns la vârsta la care fiecare zi e un dar ceresc, pot spune, cu toată sinceritatea, că este minunat să ai 95 de ani şi să fii pe scenă alaturi de crema tinerei generaţii. Lecţia de violocel mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc şi pe care o preţuiesc pentru calitaţile ei umane şi profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărţi scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranță a tinerei generaţii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege, Tania Popa şi Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea şi profesionalismul lor. Pentru toate acestea şi pentru multe altele, pot numi Lectia de violoncel ma chanson de cygne (n.r. cântecul meu de lebădă), un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme.”

Regizorul Felix Alexa lucrează pentru a 11-a oară cu Marius Manole şi pentru a doua oară cu Radu Beligan, după „Misterul Sebastian“, de la Teatrul Odeon, un spectacol documentar. „E o senzaţie foarte specială. Nu mă simt ca la o repetiţie obişnuită, asta deoarece a lucra cu domnul Beligan înseamnă o experienţă care nu ţine numai de teatru. Este şi o experienţă umană, minunată, aproape o incursiune subiectivă în istoria teatrului românesc”, spune Felix Alexa.

Regizorul a mărturisit că oamenii din echipă au senzaţia, uneori, că e un miracol ce li se întâmplă, văzând că au şansa să-l urmărească repetând pe Radu Beligan. „E emoţionant să-i dau indicaţii maestrului Beligan. Mă bucur foarte mult că mi-a propus să montez un spectacol care îl sărbătoreşte la 95 de ani. E un text scris special pentru el de Mona Radu, cu replici subtile şi inteligente ce i se potrivesc perfect. Repetiţiile la acest spectacol au fost mult mai mult decât o experienţă teatrală, au fost o lecţie de viaţă pentru noi toţi…  Cum poţi trăi intens, la orice vârstă, o vocaţie ce a devenit sensul unei vieţi. E un spectacol special, încărcat de emoţia unui mare actor care joacă, într-un nou rol, la 95 de ani. Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

LECŢIA DE VIOLONCEL

de Mona Radu

George                 RADU BELIGAN

Eva                        LAMIA BELIGAN

Radu                     MARIUS MANOLE

Gabriela         TANIA POPA/ RODICA IONESCU

Asistenta                    MONA RADU

regia FELIX ALEXA

scenografia NINA BRUMUŞILA

ilustrația muzicală și lighting design FELIX ALEXA

asistent regie Cristina Giurgea

Foto: www.legalstyle.ro

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *