luni , 28 septembrie 2020

„Rătăcirile fetei nesăbuite”, cea mai frumoasă poveste de dragoste a lui Mario Vargas Llosa

MarioVL

La 70 de ani, Mario Vargas Llosa a scris una dintre cele mai frumoase cărți de dragoste din literatura lumii și, cu siguranță, cea mai reușită dintre operele sale de acest fel. „Rătăcirile fetei nesăbuite” este o poveste pe care o veți trăi ca pe o mare și memorabilă întâlnire.

Istoria lui Llosa începe în vara anului 1950, în faimosul cartier Miraflores din Lima, unde viața se trăiește în ritm de mambo, iar o nouă iubire pândește mereu după colțul străzilor boeme. Eroul poveștii, Ricardo Somocurcio, se îndrăgostește de Lily, o domnișoară chiliană care-i va marca destinul în cel mai splendid și dureros mod cu putință. O pierde și o regăsește de mai multe ori, sub diferite nume și apariții, de-a lungul celor 40 de ani de căutări înfrigurate. În Parisul revoluționar al anilor ’60, Lily se numește Arlette și plănuiește să se înroleze în lupta pentru eliberarea Perului. Câțiva ani mai târziu, reapare ca soție a unui diplomat francez, iar după un deceniu își face din nou loc în viața lui Ricardo, care o reîntâlnește la Londra, căsătorită cu un nobil englez. Rătăcește până în Japonia, unde devine amanta unui temut mafiot yakuza, experiență care va lăsa amprente adânci asupra corpului și sufletului ei călător. Pentru Ricardo, Lily rămâne însă o nălucă, o femeie pe care nicicum nu o poate avea complet pentru multă vreme.

Când toate aceste aventuri devin obositoare, într-un moment critic, Lily caută sprijin în bărbatul care ar fi iubit-o și ar fi acceptat-o oricum, oricând, oriunde pe Pământ. Va fi oare prea târziu pentru această iubire? Mario Vargas Llosa alege un final tulburător, demn de o astfel de poveste, care se cuibărește în inima cititorului și nu o mai părăsește vreodată.

„Rătăcirile fetei nesăbuite” a apărut la editura Humanitas și poate fi comandată online și la librăria Libris.

Pont de lectură

Pont de lectură

LaRevista.ro îți recomandă să citești această carte într-o zi de toamnă, la amiază, într-un fotoliu așezat în dreptul unei ferestre largi. Sau oricând, oriunde.
Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus