vineri , 14 mai 2021

Răzvan A.Voiculescu lansează albumul „Dor de ROST”

dor de rost

Fotograful Răzvan A.Voiculescu și echipa lui lansează luni, 23 noiembrie 2015, cea de-a doua parte a proiectului „Dor de ROST”, printr-un eveniment ce va avea loc în București și care va prezenta povestea celor doi ani pe care artistul i-a petrecut descoperind păstrătorii de rost din România. Cele mai inedite și mai frumoase imagini din sate autentice românești, văzute prin lentila lui Răzvan, au fost adunate în acest proiect, în albumul de fotografii „Dor de ROST”, care va ajunge la public însoțit de un scurtmetraj (making of).

Răzvan A.Voiculescu a realizat mai mult decât un album de fotografii impresionante. „Dor de ROST” este o campanie de responsabilizare socială pentru păstrarea patrimoniului nostru socio-cultural și de valorizare a celor mai profunde rosturi românești. „Proiectul nostru își propune să atragă atenția asupra altor Păstrători de Rost românesc, aducând poveştile lor în faţa publicului. În afară de album, vizam şi astfel o campanie naţională de informare, dar şi de implicare socială, prin care Păstrătorii de Rost să devină cunoscuţi diferitelor categorii de public şi, mai mult, să devină nuclee de interes pentru dezvoltarea comunităţilor din care fac parte (conştientizarea modelelor pe care le reprezintă, atragerea turismului de o anumită factură, în zonele din care provin, implicarea lor în diverse proiecte de educare, revitalizare şi păstrare a meşteşugurilor, artelor şi ritualurilor/obiceiurilor tradiţionale)”, spune Răzvan A.Voiculescu.

1

„Dor de ROST” se lansează la doi ani după apariția albumului de fotografii „ROST – Esențe și gusturi românești” și încheie astfel suita de proiecte dedicate satului tradițional, suită din care au mai făcut parte și albumele „România – Ținuta umilă a splendorii” și „Țara Lăpușului – Destine încrustate”.

O lume care e posibil ca mâine să nu mai existe. „Avem un ROST. Îl păstrăm”

Albumul „Dor de ROST” cuprinde 300 de pagini în care sunt celebrate ipostaze inedite surprinse în satul românesc autentic, nealterat de influențe moderne, un loc tot mai greu de găsit. „Ne-am propus să acoperim alte zone din România şi satele aferente, unde descoperim multe dintre meşteşugurile vechi, dar şi spiritul local, încă nealterat, care se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre ultimul fierar, ultimul potcovar, ultimii rapsozi.  Oamenii aceştia, ce îşi ştiu meşteşugul şi îl ţin viu – în ton cu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să îi urmeze. Din lipsă de interes, atât a tinerilor, dar şi a autorităţilor locale şi a publicului, din lipsă de informare, din lipsă de implicare. Astfel, un patrinomiu socio-cultural valoros e în pericol de a dispărea, fără a mai putea fi recuperat. Ideea de Dor de ROST – pe care o reprezintă aceşti meşteşugari, artişti, sau păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar uitaţi – e posibil ca mâine să nu mai existe”, adaugă fotograful. Mesajul campaniei este: „Avem un ROST. Îl păstrăm”.

2

Prin noul său album, Răzvan A.Voiculescu își dorește să motiveze publicul larg să redescopere tradiția și s-o reașeze în prim-planul valorilor, oferindu-le astfel tinerilor modele autentice de urmat. Fotografiile, pline de emoție și publicate în condiții grafice excepționale, aduc privitorilor poveștile și chipurile păstrătorilor de rost din România, pe care Răzvan și echipa lui i-au întâlnit, în ultimi doi ani, în regiuni diferite ale țării. Ca și restul albumelor lui Voiculescu, „Dor de ROST” include și un DVD cu un film de scurtmetraj – making of al întregii aventuri rurale.

3

Lansarea va avea loc luni, 23 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Grand Ballroom de la Hotel J.W.Marriott din Capitală și se va încheia cu un concert al lui Grigore Leșe. Intrarea la eveniment este liberă, însă participarea trebuie confirmată în scris, la adresa silvia@qtraz.ro.

„Dor de ROST” se poate comanda direct pe pagina de Facebook ROST. Pachetul cuprinde albumul de fotografii, DVD-ul și harta păstrătorilor de ROST.

afis

„Dorul de Rost” e sens, e tâlc, e menire.

Rostul înseamnă rânduială şi un mod anume de a trăi.  

Identitatea începe cu a-ţi şti rostul pe lume, iar când nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.

„Dor de ROST”, de Răzvan A.Voiculescu

Fotografii: Răzvan A.Voiculescu

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus