Voi ce faceți cu hainele de care v-ați plictisit? Le faceți cadou prietenilor? Le donați celor care chiar nu au de niciunele? Orice ați alege, ideal e să nu le lăsați să zacă în fundul dulapului, ci să încercați să le prelungiți viața – fie că le dați mai departe cuiva care știți le va purta, fie că le modificați forma sau culoarea.
Se vorbește tot mai des, în ultimii ani, despre virusul consumerist care ne împinge la cumpărături deșănțate, deseori inutile sau cel puțin redundante, că e vorba de mâncare, de electronice sau de mobilă. Moda, cu toată frivolitatea ei șarmantă, vine cu cele mai mari ispite, așa că e probabil industria care mizează cel mai mult pe apetența noastră (mai ales a femeilor…) pentru cumpărături. Dar, în timp ce marile case de modă și lanțurile de magazine populare își înfloresc cifra de business de la an la an, există și câteva modalități prin care ne putem îmbrăca bine, ținându-ne în același timp departe de trendul cheltuitului banilor aiurea.
Au devenit tot mai frecventate magazinele second hand, târgurile de „vechituri”, gen Yard Sale, unde găsești chilipiruri adorabile, sau atelierele de croitorie, unde e din nou la modă acum să mergi să-ți modifici câte o piesă de îmbrăcăminte de care te-ai săturat. Multe femei au început să învețe cum să-și transforme singure un tricou în fustă, să taie trei cămăși și să le coasă într-o rochie colorată de vară sau să-și vopsească, acasă, fără ajutorul vreunui specialist, un pulover gri în albastru, de exemplu. Reciclarea, numită refashion, e deja o modă în sine, veți găsi zeci de bloguri înțesate cu tutoriale și fotografii „înainte” și „după” ale unor vechi piese vestimentare care-și pierduseră rostul și care au devenit parte a unor haine noi, frumoase și actuale.
Poate că n-aveți curaj, încă, să faceți pe croitoresele, dar dacă aveți în dulap țoale pe care nu le mai purtați – pentru că s-au decolorat sau fiindcă nuanța lor nu vă mai place – să le vopsiți a devenit foarte ușor. La Dylon găsiți vopsea de haine în 25 de culori cu care vă puteți juca după bunul plac, acasă, fără prea mari bătăi de cap. Pur și simplu puneți vopseaua în mașina de spălat, adăugați hainele umezite și porniți un ciclu de spălare de bumbac, la 40 de grade. După colorare, le mai puneți o dată la spălat, de data asta cu detergent, și gata!
Brandul britanic Dylon există de peste 60 de ani și se vinde în prezent în peste 70 de țări, inclusiv în România. Pont, să nu ziceți că nu v-am spus: până la sfârșitul lunii ianuarie, dacă veți cumpăra cinci cutii de vopsea de haine, veți primi una gratis! 🙂