vineri , 23 iulie 2021

Rețetă simplă pentru cel mai bun chec

reteta checfoto

Ce urmează să vă împărtășesc e cea mai prețioasă rețetă a mea, dragilor, un fel de Sfânt Graal al bunătăților de patiserie, pe care, iată, vi-l fac pur și simplu cadou, în generozitatea mea nesfârșită! 🙂 Asta, dacă n-o aveți deja, că bănuiesc că e o rețetă relativ comună, caz în care Graalul nu-i decât un pocal de plastic.

Comun sau nu, checul ăsta rămâne pentru mine cel mai bun din lume, deși, ca o fină devoratoare cunoscătoare într-ale prăjiturilor și a altor creații din aceeași gamă, am încercat un număr de checuri imposibil de contabilizat acum. Am învățat rețeta de mai jos de la mama mea, când aveam 11-12 ani, și de atunci doar pe-asta o țin! E simplă de tot. Vă trebuie:

  • cinci ouă
  • cinci linguri de zahăr
  • cinci linguri de ulei
  • cinci linguri de făină
  • un strop de sare
  • un pliculeț de zahăr vanilinat
  • o jumătate de pliculeț de praf de copt
  • un pic de zeamă de lămâie
  • coajă de lămâie sau portocală
  • cacao

Separați ouăle – gălbenușurile într-un castron mai mic, iar albușurile într-unul mai încăpător, unde începeți să le bateți cu un strop de sare (puțină de tot) și cele cinci linguri de zahăr, adăugate pe rând, cu răbdare – nu le aruncați așa, pe toate deodată, da? Fie că bateți albușurile cu telul sau cu mixerul, nu vă lăsați până nu obțineți o spumă albă, țeapănă, ca de bezea. Testul: ridicați mixerul și, dacă spuma nu curge de pe palete, atunci e gata. Adăugați praful de copt, pe care îl „stingeți” cu puțină zeamă de lămâie. În plus, radeți niște coajă de lămâie sau de portocală, pentru aromă, și mai jucați-vă un pic cu mixerul în spumă, să fie totul, vorba aia, omogen, ca-n toate rețetele.
În castronul mai mic, începeți să amestecați gălbenușurile cu cele cinci linguri de ulei, puse tot așa, una câte una, până se încorporează complet. Când sunt gata, adăugați gălbenușurile peste spuma de albușuri și amestecați înceeet, încetișor, cu o lingură de lemn – din acest moment mixerul dispare din peisaj. Apoi, cerneți deasupra cele cinci linguri de făină și continuați să amestecați cât mai lent, până când făina e cu totul înghițită de conținut.
Între timp, sper că ați pornit cuptorul – eu îi dau drumul (la 160 de grade) cam pe la jumătatea întregii operațiuni, să fie cald și primitor când așez tava înăuntru. Apropo de tavă – dacă e din aia mai veche, cum aveau mamele noastre pe vremuri, trebuie tapată (cu puțin ulei și făină), dar dacă e modernă, non-stick, atunci doar ungeți-o doar cu un cubuleț minuscul de unt! Turnați în ea amestecul final, păstrând în castron jumătate din el, în care veți adăuga cacao, așa, după ochi, cât vă place vouă, și-apoi îl adăugați și pe acesta în tavă. Dacă aveți chef, merg foarte bine și niște stafide sau nucă, sau amândouă! La final, vă jucați puțin cu lingura prin tavă, până când aluatul galben se înfrățește cu cel cu cacao, și-apoi dați la cuptor pentru vreo 40-45 de minute. Pont (dacă nu știați): abțineți-vă să deschideți cuptorul cât timp se coace checul, ca să vedeți dacă-i gata sau nu, că n-o să vă crească prea frumos. Când îl scoateți și cât e cald, cerneți pe deasupra niște zahăr pudră și… voilaaa! 🙂

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus