Excesul de kilograme nu aduce cu sine doar probleme de natură psihică, ci şi o mulţime de alte afecţiuni.
Considerată „boala societăţii moderne”, obezitatea este o problemă care afectează în prezent întreaga lume civilizată. Aproximativ 25 % din populaţie suferă de dereglări de greutate, iar acest lucru provoacă, pe lângă grave probleme de imagine, declanşarea sau înrăutăţirea altor boli.
Scăderea speranţei de viaţă. Este riscul primordial al persoanelor care suferă de supraponderalitate sau obezitate.
Boli cardiovasculare. Obezitatea reprezintă un factor de risc major în apariţia lor, asociat cu creşterea colesterolului.
Diabetul. Vinovată este creştera rezistenţei la insulină şi apariţia diabetului tip II non-insulino dependent.
Cancerul de colon. Apare la 42% dintre persoanele obeze, urmat de cancerul rectal, de vezică biliară şi prostată. De asemenea, jumătate dintre femeile afectate de cancer la sân sunt obeze, iar conexiuni similare s-au regăsit şi în ce priveşte cancerul de uter şi de ovar.
Acestea sunt cele mai frecvente, dar nu singurele boli determinate de obezitate. Oamenii cu multe kilograme în plus mai pot suferi de:
- insuficienţă venoasă cronică
- artrită reumatoidă
- tromboze ale venelor profunde
- dereglări de imunitate
- probleme respiratorii
- gută
- pancreatită
- infertilitate
- incontinenţă urinară
- boli ale vezicii urinare şi calculi renali
Obezitatea la copii, un pericol ignorat
Sondaje recente publicate de revista Stanford arată că obezitatea infantilă este tratată cu superficialitate de către părinţi. Ea nu ar trebui trecută cu vederea, ci ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă legat de sănătatea copilului. Printre problemele care pot apărea la cei mici din cauza grăsimii excesive se numără: afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor, hipertensiune craniană, tensiune arterială ridicată, tulburări de somn, dar mai ales afecţiuni de ordin psihic.
Foto: www.bonewellness.com
Semnat de LaRevista.ro