miercuri , 29 noiembrie 2023

România, exclusă din competiția Eurovision, pentru datorii vechi din 2007

The logo of the Eurovison Song Contest 2106 is seen during the draw for the semi-finals of Eurovision Song Contest at Stockholm City Hall, Swedenfoto

Televiziunea Română a fost exclusă dintre membrii European Broadcasting Union (EBU), din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunțat astăzi EBU, organizatorul competiției Eurovision, pe site-ul oficial. Drept urmare, reprezentantul României la ediția de anul acesta nu va mai fi lăsat să participe la concursul muzical.

Datoriile aculumate de TVR sunt în valoare de 16 milioane de franci elvețieni, și pentru că ele nu au fost plătite, TVR nu va mai putea participa la ediţia din 2016 a concursului Eurovision. De asemenea, va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU, printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby. Decizia EBU a fost luată după ce termenul limită dat guvernului român pentru plata datoriilor a expirat.

„Este regretabil că am fost nevoiţi să apelăm la această măsură. Am fost dezamăgiţi că toate demersurile de a rezolva această chestiune nu au primit niciun răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat cunoştinţă de sugestia Ministerului de Finanţe că TVR va intra în procedurile de insolvenţă, care vor rezulta la o restructurare profundă a televiziunii. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de ţări. Datoriile acumulate succesiv de TVR pun în pericol chiar stabilitatea EBU”, a declarat directorul General EBU, Ingrid Deltenre.

După o serie de negocieri pentru reeșalonarea datoriilor, data limită pentru plata lor a fost extinsă până la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuată. Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

Ovidiu Anton: „Trebuie să mă declar învins”

Ovidiu Anton, care a câștigat Selecția Națională 2016, cu piesa „Moment of Silence”, și care ar trebui să se afle pe scena de la Stockholm, în luna mai, în competiția muzicală, spune că se declară „învins” de problemele prin care trece în prezent TVR. „Dragi prieteni, am primit și eu într-un final înștiințarea oficială. Încerc să zâmbesc și să nu mă ia valul, însă… e nedrept. Eu rămân același, același artist sincer, același luptător care a câștigat prin votul juriului și al publicului, dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins… De cine? De ce? Corect??? … Nu știu cum să o spun frumos acum, așa că mă abțin”, a scris Ovidiu Anton, pe pagina lui de Facebook.

Guvernul spune că datoria e veche de ani de zile

Guvernul nu a găsit soluţia tehnică şi legală prin care să se poată achita datoriile TVR fără să încalce principiul concurenţei, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. „Societatea Naţională de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurenţă neloială şi ar fi fost sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate nu am găsit soluţia tehnică şi legală, mai ales, dincolo de cea financiară, deci n-am găsit în primul rând soluţia tehnică legală prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru, dar adresa a sosit la noi abia în aceste zile. E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, citat de mediafax.ro.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *