miercuri , 4 octombrie 2023

România riscă penalizări pentru netranspunerea legislației europene privind animalele folosite în scopuri științifice

Cat as Lab Animal 1996

Comisia Europeană va continua procedura de infringement împotriva României și altor patru state membre UE în cazul în care acestea nu transpun de urgență Directiva 2010/63/EU în legislația națională. Directiva cu privire la protecția animalelor folosite în scopuri științifice sau educative avea ca termen limită de transpunere luna noiembrie 2012.  Din cauza amânărilor succesive pe aceeaşi Directivă, Curtea Europeană de Justiție va decide penalizarea Italiei cu peste 150.000 de euro/zi.

România, Italia, Grecia, Olanda și Malta sunt cele cinci țări care au întârziat nejustificat transpunerea în legilsația națională a Directivei 2010/63/EU, care are ca scop principal înlocuirea și reducerea la minimum a utilizării animalelor în proceduri și îmbunătățirea metodelor de creștere, adăpostire, îngrijire și utilizare a animalelor în procedurile științifice sau educative. După o primă notificare privind întârzierea transpunerii trimisă în ianuarie 2013, CE a lansat în noiembrie 2013 a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României prin trimiterea unui aviz motivat, în care solicit transpunerea legislației în maximum două luni. La acea vreme, CE a avertizat că „în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curţii de Justiţie a UE, care poate impune sancţiuni financiare”. De transpunerea acestei Directive este responsabilă Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Italia, penalizată deja pentru netranspunerea Directivei

Italia a ajuns deja în fața Curții de Justiție pentru netranspunerea acestei Directive. La recomandarea specială a comisarului european al Mediului Janez Potočnik, Comisia a solicitat Curții să impună Italiei sancțiuni de 150.787 de euro pe zi. VIER PFOTEN salută această măsură, care a fost luată după ce Comisia a trimis Italiei o notificare oficială pe 31 ianuarie 2013 și un aviz motivat pe 21 iunie 2013. Amanarea succesivă a transpunerii legislaticve a determinat CE să aplice această ultimă etapă a procedurii de infringement.

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a anunțat totdată că va continua procedurile de infringement împotriva statelor membre care nu au implementat legislația europeană privind creșterea porcilor în sistem intensiv. VIER PFOTEN salută decizia CE de a deschide proceduri de infringement împotriva Belgiei, Ciprului, Greciei, Franței, Sloveniei și Finlandei pentru neimplementarea Directivei 2008/120/EC. În februarie 2013, CE a trimis acestor țări scrisori de notificare. Ca următor pas al procedurii de infringement, Comisia va trimite către patru state (Belgiei, Ciprului, Greciei, Franței) un aviz motivat pentru a cere implementarea Directivei în maximum două luni. Dacă nu se supun acestei cereri, Comisia poate înainta cazurile Curţii de Justiţie a UE pentru sancţiuni financiare, aceasta fiind etapa finală a procedurii de infringement. Directiva 2008/120/EC pentru protecția porcilor cere ca scroafele folosite pentru reproducere să fie ținute în grupuri, și nu complet izolate, pentru un interval din perioada de gestație. Această Directivă a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2013, după ce fermele europene au avut la dispoziţie o perioadă de tranziție de 12 ani.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *