vineri , 1 iulie 2022

S-a adoptat legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri

foto

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice. Proiectul de lege, inițiat de Remus Cernea, a fost admis cu 201 de voturi „pentru”, șapte „împotrivă” şi 58 de abţineri.

„Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare (…) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii”, se arată în propunerea legislativă pentru modificarea art.17 şi art. 25 din Legea nr.205/2004 privind protecţia animalelor. Astfel, folosirea animalelor menționate mai sus în orice fel de spectacol pentru public „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”.

Interzicerea circului cu animale, o victorie a normalității împotriva unor practici de ev mediu

„VIER PFOTEN salută decizia Parlamentului României de a interzice folosirea animalelor vertebrate în spectacolele de circ și de a reduce astfel semnificativ lungul șir de cruzimi la care sunt supuse acestea în numele distracției. Eliminarea acestor spectacole ale suferinței reprezintă un pas important al României spre normalitate și spre o atitudine modernă, de înțelegere a nevoilor specifice animalelor”, spun reprezentanții organizației pentru protecția animalelor.

Ieri, Camera Deputaților a adoptat o serie de modificări la Legea pentru protecția animalelor astfel încât circurile, fie ele ambulante sau nu, nu mai au voie să organizeze spectacole în care sunt implicate animale vertebrate, cu excepția cailor, câinilor, anumitor specii de păsari, delfinarii şi acvarii. România devine astfel a 22-a țară din Europa care adoptă măsuri de limitare sau interzicere a spectacolelor de circ cu animale, după decenii de suferință în care animale sălbatice precum tigri, lei, urși, elefanți, zebre etc. au fost forțate să performeze în arenă și să suporte condiții total neadecvate speciilor lor.

„În urmă cu aproape nouă ani, VIER PFOTEN lansa campania Stop It: Fără animale sălbatice în circuri!, prima inițiativă publică din România împotriva acestor practici care afectează grav bunăstarea animalelor. De la an la an, după dezvăluiri și campanii de informare susținute, tot mai mulți oameni au aflat despre practicile barbare care se ascund în spatele acestui show îndoielnic și au început să reacționeze semnând petiții și trimițând scrisori pe adresele parlamentarilor. A fost un efort comun, prin care zeci de mii de oameni au vorbit în sprijinul animalelor. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă victoria din Parlament, de la simpli cetățeni, activiști pentru drepturile animalelor, personalități publice, și până la inițiatorii și promotorii modificărilor legislative”, a declarat Kuki Bărbuceanu, Project Manager VIER PFOTEN.

Și Consiliul General al Primăriei Capitalei a adoptat la sfârșitul lunii aprilie o hotărâre similară, ca urmare a gravului incident din luna ianuarie 2017, când 11 animale ale circului Globus din București au pierit într-un incendiu. Animalele circului Globus din Bucureşti vor fi relocate în sanctuare sau rezervaţii, în termen de un an. O petiție lansată ca urmare a acestui incident a strâns în timp record peste 60.000 de semnături, cerând interzicerea spectacolelor de circ cu animale.

La rândul lor, campaniile „Stop It: Fără animale sălbatice în circuri” au strâns de-a lungul anilor zeci de mii de semnături, atât prin cartonașele roșii STOP IT, cât și prin petițiile online sau apelurile de trimitere a scrisorilor către parlamentari lansate de VIER PFOTEN.

Semnat de

Articole asemanatoare:

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus