sâmbătă , 24 iulie 2021

Sanda Manu, despre examenul său la Teatru: „Trebuia să cad, eram foarte proastă”

sanda manu

O femeie demnã, severã, acidã, dar mai ales corectã. Aşa o descriu toţi cei din jur pe Sanda Manu, cea care a avut pe mână destinele a zeci de actori.

Duminică, de la 17.30, la emisiunea „Bonton” de la Digi24, facem cunoştinţă cu unul dintre marii profesori pe care i-a avut şcoala românească de Teatru: Sanda Manu, cea care i-a format pe mulţi dintre actorii de top ai României. Însă puţini ştiu care este povestea din spatele acestui profesor desăvârşit.

Fata celebrului actor Ion Manu a fost crescută după toate regulile vremii, cu guvernantă şi educaţie aleasă, dar ţinută departe de lumea teatrului. Cu toate astea, misterul acestei profesii a atras-o ca un magnet. „M-am dus acasă şi le-am spus părinţilor mei că dau la teatru. Şi a fost o tragedie, era la începutul verii, examenul era toamnă, tata s-a îmbolnăvit, a făcut un infarct. Dar am dat.” Şi a picat. „Trebuia să cad, eram foarte proastă. Dacă eu aş fi fost în comisie, să mă văd, să văd aşa o fetiţă… aş fi trântit-o, evident.”

„Pentru că eşti fata lui Pellea, ţie o să-ţi fie cel mai greu”

A intrat însă la Facultatea de Regie şi a fost fascinantă de această meserie. Ironia este că, deşi nu a avut talent pentru actorie, din mâinile ei au ieşit mari actori ai scenei româneşti. Oana Pellea îşi aminteşte, la „Bonton”, de prima zi ca studentă a Sandei Manu. „A intrat cu catalogul şi l-a pus aşa pe bancã şi a zis: Da, cu mine o să lucraţi patru ani. Tu eşti fata lui Pellea. Şi pentru că eşti fata lui Pellea, ţie o să-ţi fie cel mai greu. Tu o să speli pe jos în clasă, tu îmi arunci mucurile de ţigară, tu aeriseşti clasa. Da? Ca să fie clar. Ca nu cumva cineva, vreodatã, dintre colegii tãi, care şi aşa gândesc că ai intrat pe pile, sau din oamenii din Institut, să se mai gândeascã la aşa ceva. Deci, te anunţ, o să-ţi fie cel mai greu.

Duminică, de la 17.30, la „Bonton”, intraţi în universul Sandei Manu, un regizor talentat, dar mai ales un dascăl cu vocaţie, care a deschis drumurile a zeci de actori români.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus