sâmbătă , 2 decembrie 2023

Șase +1 sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor

wake upFoto: tunedbody.com

(P) Ai apelat la toate soluțiile cunoscute care ademenesc somnul, dar nici una nu pare să dea roade, iar când te așezi în pat, te simți oricum, numai nu obosit?  Anumite obiceiuri pe care le avem, și de care nici măcar nu suntem conștienți, ne pot sabota odihna, spun medicii. Iar somnul deficitar, pe termen lung, nu te face doar morocănos a doua zi, ci încurajează apariția mai multor afecțiuni, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau depresia. În plus, te poate „ajuta” să iei în greutate, întrucât corpul se va simți tot mai slăbit și îți va cere alimente tot mai consistente, ca să facă față regimului tău de viață solicitant. Ce e de făcut? Iată câteva trucuri care au dat rezultate dovedite, de-a lungul timpului.

Ai grijă la ce bei după-amiaza

Știi deja că seara, cafeaua și ceaiul negru nu sunt binevenite, dar atenție și la băuturile pe care le savurezi după-amiaza. Consultă etichetele sucurilor, ca să eviți substanțele excitante și ferește-te de ceaiul verde. Are proprietăți excelente, însă o cană ese suficientă pentru a te face să dansezi o oră fără întrerupere!

Alege mâncărurile potrivite la cină

Este adevărat că ospățurile nu sunt recomandate la ore târzii, dar există câteva mâncăruri care te pot ajuta să dormi mai bine. Încearcă, de exemplu, o porție de paste integrale cu legume proaspete, puțin piept de pui, sos de roșii și câțiva fulgi de parmezan presărați deasupra. O astfel de cină conține o combinație de proteine și triptofan, un aminoacid care stimulează secreția de serotonină. Triptofanul îl mai găsești și în banane.

Nu bea alcool

Chiar dacă puțin alcool te poate relaxa înainte de culcare, el îți va face somnul agitat și neodihnitor. Dacă ai poftă de un pahar cu vin, bea-l mai devreme de ora 19.00.

Evită băile fierbinți

Poate că un sfert de oră petrecut în cada de baie îți poate induce o stare de somnolență, dar suprinzător, s-ar putea să adormi destul de greu. Organismul trebuie să se răcească și să ajungă la o anumită temperatură ca să intre în starea de odihnă, explică doctorii. Nu sunt indicate nici băile fierbinți și nici sportul, care crește tensiunea arterială și nu face decât să te umple de energie atunci când tu nu ai nevoie de ea.

Stretching-ul și yoga sunt binevenite

În schimb, câteva mișcări de yoga sau stretching, executate preț de câteva minute în dormitor, te vor destinde și vor deschide corpului apetitul pentru un somn dulce și odihnitor. Dacă nu ai încercat niciodată acest tip de mișcare, YouTube îți pune la dispoziție zeci de mii de filmulețe, cu instrucțiuni la îndemâna oricui.

Închide-ți telefonul

Oricât de tentant ar fi să-ți mai verifici o dată mailul sau profilul de Facebook, renunță la acest obicei înainte de culcare. Închide telefonul sau setează-l pe silențios. Orice s-ar întâmpla, poate aștepta până a doua zi, dimineața, când te vei trezi bine-dispus și odihnit, după un somn excelent.

somn bunFoto: avso.org

Nu există somn bun fără o saltea potrivită ție

Odată ce ai eliminat din stilul tău de viață toate obiceiurile care-ți sabotează odihna, asigură-te că patul pe care te întinzi seara are cea mai bună saltea pentru tine. Salterra pare locul potrivit pentru astfel de cumpărături: are o ofertă vastă de saltele, perne, pilote și alte accesorii, iar la secțiunea de saltele ortopedice veți găsi o mulțime de modele, multe dintre ele la preț redus în această perioadă. Aruncați o privire peste ofertă și, orice ați alege, să aveți un somn bun!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *