O echipă de manageri suedezi au ajuns la concluzia că angajații sunt mult mai fericiți și mai productivi atunci când lucrează doar șase ore pe zi, în loc de programul clasic de opt ore.
După ce au adoptat acest sistem, managerii au observat că nivelul de energie al angajaților lor a crescut considerabil. „Cred că ziua de muncă de opt ore nu e așa eficientă precum crede majoritatea. Să rămâi concentrat pe o anumită îndatorire, timp de opt ore, e o provocare imensă”, a declarat Linus Feldt, CEO al companiei Filimindus, specializată în dezvoltarea de software, citat de Daily Mail. „Ca să putem face față (n.r. unui program de opt ore), facem și alte lucruri și luăm pauze dese, iar ziua devine mai ușor de îndurat. În același timp, ne e greu să avem o viață privată. Vrem să petrecem mai mult timp cu familiile noastre, vrem să învățăm lucruri noi și să facem mai multă mișcare. Am vrut să văd dacă există o modalitate prin care să putem îmbina toate aceste lucruri”, a adăugat directorul companiei cu sediul la Stockholm.
Firma lui a trecut, în 2014, la un program zilnic de șase ore, iar Linus Feldt spune că angajații sunt de atunci mult mai implicați în ceea ce fac la birou. „Cred că e mult mai ușor să te concentrezi mai intens la lucrurile care trebuie făcute, plus că ai mai mult chef și mai multă energie când vine timpul să pleci de la birou. Unii ar putea spune că este o măsură ce supune compania la costuri, dar astfel de opinii sunt bazate pe concepția că oamenii sunt 100 % eficienți în timpul programului de opt ore”.
Compania Filimindus nu e singura care practică acest tip de program. Firma suedeză Brath a trecut la un orar de șase ore de muncă pe zi acum trei ani, iar managerii spun că le este mai ușor să angajeze oameni care să-și dorească să rămână în firma lor, pentru că sunt mai mulțumiți.
Schimbări de acest fel se petrec și în sectorul public din Suedia: la un azil de bătrâni subvenționat de guvern, asistentele medicale lucrează doar șase ore pe zi, primind același salariu ca atunci când munceau opt ore. „Cel mai important lucru pe care l-am observat, și pe care nu-l intuisem de la început, a fost nivelul de energie al colegilor mei. Erau bucuroși să plece de la birou și să se întoarcă a doua zi. Nu se simțeau storși de energie. Oamenii sunt mai fericiți. Dacă angajații tăi sunt fericiți, compania ta e fericită”, a încheiat Linus Feldt.
Semnat de LaRevista.ro