duminică , 24 septembrie 2023

A șasea extincție în masă ar putea avea loc în 100 de ani. Oamenii, principala cauză

Tigru Sudchinezesc

Viteza cu care speciile de animale dispar de pe Pământ ar putea duce la o nouă extincție în masă, conform unui raport publicat în jurnalul științific Nature. De data aceasta, oamenii poartă principala vină.

În ciuda eforturilor pe care anumite organizații le depun pentru protejarea speciilor, mii de tipuri de animale riscă să dispară de pe fața planetei în fiecare an.

gorilaGorila „Cross River”: mai există în sălbăticie între 200 și 300 de exemplare

Nature notează că 41 % dintre amfibieni sunt amenințați de dispariție, fiind grupul animal cel mai afectat de schimbările dimprejur. De asemenea, 26 % din speciile de mamifere și 13 % din speciile de păsări riscă să se transforme în amintire.

leopardLeopardul Amur: mai există doar 30 de exemplare, care trăiesc în estul Rusiei

Degradarea și pierderea habitatului lor, dar mai ales vânătoarea practicată de oameni sunt principalele motive pentru care animalele au de suferit. Estimările actuale arată că rata extincțiilor se situează între 0.01 % – 0.7 % pe an. Dacă acest ritm va continua, în următorul secol, fenomenul va putea fi catalogat drept o extincție în masă.

South China TigerTigrul sud-chinezesc: considerat specie dispărută. Nu mai există nici un exemplar în sălbăticie.

Sumatran ElephantElefantul din Sumatra: mai există între 2.400 și 2.800 de exemplare, prezente exclusiv în Borneo și Sumatra.

Sumatran OrangutanUrangutanul din Sumatra: mai există 7.300 de exemplare, însă dispar cu rapiditate, din cauza defrișărilor făcute de oameni în zonă.

javan rhinoRinocerul Javan: mai există doar 35 de exemplare, în parcul național Ujung Kulon din Java, Indonezia.

În prezent, aproximativ 46.000 de specii se află în stadiu critic în ce privește numărul de exemplare vii, însă și altele se confruntă cu aceeași problemă.

delfin

Delfinul de Yangze: în lume mai există doar 1.000 de exemplare din această specie inteligentă, care trăiește în răul Yangtze din China

În ultimii 3,5 miliarde de ani, mai mult de 95% din speciile care au populat planeta au murit. De-a lungul istoriei, au avut loc cinci extincții în masă, toate cauzate de evenimente geologice sau astronomice. Oamenii ar putea face diferența în ce privește o posibilă a șasea extincție în masă: fie stopează dispariția speciilor, fie își continuă crima până când generațiile viitoare vor ajunge să privească un schelet de rinocer așa cum privim noi astăzi unul de mamut.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *