vineri , 25 iunie 2021

Scriitoarea Harper Lee a murit, la 89 de ani

harper leefoto

Scriitoarea americană Harper Lee, al cărui roman „Să ucizi o pasăre cântătoare” a devenit una dintre cărțile definitorii din literatura secolului 20, a murit vineri, la vârsta de 89 de ani, anunță presa internațională.

Harper Lee – sau Nelle, așa cum îi spuneau apropiații – trăia de mulți ani într-un azil aflat nu departe de casa din Monroeville, Alabama, în care a crescut și în care a situat acțiunea din romanul său, „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Primarul orașului, Mike Kennedy, a confirmat decesul autoarei.

„Să ucizi o pasăre cântătoare”, un roman despre problemele rasiale din sudul Statelor Unite, s-a vândut în peste 40 de milioane de exemplare în lumea întreagă, iar autoarea a obținut un premiu Pulitzer pentru el. Până anul trecut, Harper Lee declarase că, după succesul pe care l-a atins cu prima sa carte, publicată în 1961, nu intenționează să mai lanseze și altele. Totuși, în iulie 2015, într-un context controversat, Lee a lansat cea de-a doua ei carte, „Go Set a Watchman”, o poveste strâns legată de „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Au existat atunci numeroase comentarii referitoare la apariția noului roman: voci din preajma scriitoarei au declarat că publicista și avocata ei au fost cele care au decis publicarea noii cărți, în condițiile în care starea șubredă de sănătate a autoarei nu i-ar fi permis să ia o decizie perfect conștientă. De altfel, „Go Set a Watchman” nu era o poveste nouă, ci reprezintă primul manuscris al lui Harper Lee pentru „Să ucizi o pasăre cântătoare”, care fusese respins, la vremea lui, de edituri.

„Am pierdut o mare scriitoare, o prietenă extraordinară și un model de integritate”, a declarat agentul literar al lui Harper Lee, Andrew Nurnberg, după aflarea veștii decesului ei. „Când am văzut-o pe Nelle, acum o lună și jumătate, era plină de viață, mintea ei era mai trează și mai ascuțită ca niciodată”, a adăugat acesta.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus