vineri , 22 septembrie 2023

Sculpturi de Antoine Bourdelle în Colecţia Simu, la Muzeul Colecţiilor de Artă

muzeu

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită duminică, 27 octombrie, de la ora 11.00, la programul Opera sub clar de… lupă: sculpturi de Antoine Bourdelle în Colecţia Simu, desfăşurat la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). 

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu (15 lei întreg, 7,5 lei redus) fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de progamare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro  până vineri, 25 octombrie, ora 16.00.

Prezentarea se va concentra asupra creaţiilor realizate de sculptorul francez Antoine Bourdelle, prezente în Colecţia Simu, însă se vor face referiri şi la alte sculpturi create de artişti influenţaţi de Bourdelle. Programul Opera sub clar de … lupă îşi propune să ofere informaţii despre istoria sculpturilor şi despre autorul lor (ce reprezintă pentru istoria artei, cum se raportează sculpturile alese la ansamblul operei sale) în cadrul unei analize stricte a obiectelor (subiect, compoziţie, simbolism).

Colecţia Elena şi Anastase Simu cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură românească şi europeană. Un loc aparte este ocupat de cele două busturi ale soţilor Simu realizate de Antoine Bourdelle, care a avut un rol deosebit de important în configurarea colecţiei. Anastase Simu l-a cunoscut pe Bourdelle în anul 1913, cu prilejul comandării unui bust pentru soţia sa. Timp de şaisprezece ani prietenia dintre cei doi s-a concretizat în achiziţionarea a numeroase lucrări de sculptură de către Anastase Simu.

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *