miercuri , 4 octombrie 2023

Seară japoneză dedicată lui Taichi Yamada, la Librăria Humanitas Cișmigiu

hum1

Marţi, 18 iunie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) o nouă seară japoneză  dedicată scriitorului Taichi Yamada şi romanului N-am mai visat de mult că zbor apărut în colecţia „Raftul Denisei”, colecţie coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

Vor participa la dezbatere Dana Jenaru, critic literar, Alexandra Rusu, editor Booktopia.ro, Mirela Murgescu şi Şerban Georgescu, profesori ai Centrului de Studii  Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. Moderatorul întâlnirii este Andreea Rasuceanu, redactor al Editurii Humanitas Fiction.
Romanul N-am mai visat de mult că zbor a fost ecranizat în 1990, în regia lui Eizo Sugawa, iar filmul a primit Marele Premiu la Belgium International Film Festival. Povestea de dragoste dintre Mutsuko şi Taura nu e deloc una obişnuită. În vreme ce iubita sa întinereşte inexplicabil, Taura se confruntă cu spaima de a o pierde definitiv. Incluzând elemente fantastice şi întreţinând o anumită ambiguitate până la final, romanul încărcat de sensibilitate şi senzualitate al lui Taichi Yamada este de fapt o parabolă despre obsesia întineririi şi consecinţele acesteia, despre teama de moarte şi încercarea de a o eluda prin iubire. O replică strălucită, în registru erotic, la Strania poveste a lui Benjamin Button a lui Scott F. Fitzgerald.

Cine este Taichi Yamada
TAICHI YAMADA, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi scenarişti de televiziune din Japonia, s-a născut la Tokyo, în 1934. A absolvit în 1958 Universitatea Waseda, cu o diplomă în limba şi literatura japoneză, în 1958, iar inainte de a debuta ca romancier şi dramaturg, a început să lucreze în industria cinematografică, la studiourile de film Shochiku. Scenariile sale TV s-au bucurat de mare succes, fiind recompensate cu premii importante. Printre romanele sale se numără Străini (Ijintachi tono Natsu, 1987; Humanitas Fiction, 2007), ecranizat un an mai tarziu în regia lui Obayashi Nobuhiko şi distins cu Premiul Yamamoto Shugoro, În căutarea unei voci din depărtare (Tooku no Koe wo Sagashite, 1987; Humanitas Fiction, 2008), N-am mai visat de mult că zbor (Tobu Yume wo Shibaraku Minai, Humanitas Fiction 2012), Koi no Shisei de (Chipuri ale dragostei).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *