joi , 24 septembrie 2020

„Secrets of Shaolin”: ce înseamnă să fii războinic zen buddhist

Shaolin monks training, Zhengzhou, China, 2004..The world famous Shaolin Monastery is known to many in the West for its association with martial arts, specifically Shaolin Kung Fu. McCurry pictures the monks suspended from a metal beam. The physical strength and dexterity displayed by the monks is incredible, although they exude a deep serenity...Phaidon..Iconic_Book..final print_UrbanArt'12.final print_MACRO'11

Dacă e vreun documentar pe care vi-l recomand în perioada asta, este „Secrets of Shaolin”, cu Jason Scott Lee. Actor și practicant Jeet Kune Do, arta marțială inventată de Bruce Lee, Jason Scott Lee și-a văzut visul împlinit, în 2012, când războinicii shaolin l-au acceptat în rândul lor. Timp de două săptămâni, Lee s-a antrenat chiar în celebrul Templu Shaolin din China, alături de călugări zen buddhiști experți în Kung Fu.

În documentarul care i-a urmărit evoluția, Jason Scott Lee – care l-a portretizat pe Bruce Lee în filmul „Dragon: The Bruce Lee Story”, în 1993 – ne dezvăluie ce înseamnă, pas cu pas și lovitură cu lovitură, să devii războinic shaolin. Deși e realizat în stilul hollywoodian ușor senzaționalist, filmul m-a prins, pentru că aduce informații direct de la sursă despre cultura shaolin și influența ei spirituală în lume.

„În copilărie, eram obsedat de Shaolin Kung Fu când mă uitam la filmele cu arte marțiale făcute în Hong Kong. Speram ca într-o zi să vizitez Templul Shaolin și m-am întrebat deseori ce înseamnă să fii un călugăr războinic. Acum mi-am împlinit visul”, a spus actorul despre experiența lui. Documentarul explorează, folosindu-l pe Lee ca exemplu, viața reputaților călugări shaolin, care trăiesc și se antrenează zi de zi în centrul lor spiritual din provincia chineză Henan.

Mănăstirea Shaolin este considerat locul în care a luat naștere practica spirituală de luptă Kung Fu. Templul fost construit în urmă cu 1.500 de ani și reconstruit în mai multe rânduri și e situat pe versantul nordic al Muntelui Shaoshi, vârful central al Muntelui Song, considerat sacru în China.

Urmăriți documentarul mai jos:

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus