vineri , 18 iunie 2021

Secretul fericirii: care sunt cele trei lucruri de care avem nevoie

fericirefoto

Oamenii au nevoie de trei lucruri majore în viața lor de zi cu zi pentru a fi fericiți, spune un psihiatru de la Harvard, după ce a încheiat recent un studiu derulat pe o perioadă de 75 de ani.

Medicul Robert Waldinger, directorul Harvard Study of Adult Development, consideră că a reușit să identifice trei dintre „secretele” fericirii, după ce a dus la capăt un studiu început în 1938, la care au participat peste 700 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.
Psihiatrii au analizat în amănunt viața participanților – cât de fericiți sunt în căsniciile lor, cât de mulțumiți sunt la locul de muncă și câtă bucurie le aduc activitățile sociale. Testele aveau loc o dată la doi ani, iar o dată la cinci ani participanții erau supuși și unor analize medicale, pentru a determina starea sănătății lor fizice. Medicii au făcut o descoperire majoră: relațiile de calitate ne mențin mai fericiți și mai sănătoși, notează The Independent.
Care sunt cele mai importante trei lucruri de care avem nevoie ca să fim fericiți, conform psihiatrului Robert Waldinger:

Relațiile interumane apropiate

Persoanele din grupul studiat care s-au declarat mai apropiate de familie, de prieteni și de comunitatea în care trăiesc s-au dovedit a avea o stare de sănătate mai bună decât celelalte. În plus, sunt mai longevive, pe când oamenii care au mărturisit că se simt singuri erau într-o formă fizică și mentală mai proastă. De altfel, mai multe studii au arătat că singurătatea poate crea dificultăți în ce privește sănătatea mentală, somnul și starea generală, toate acestea favorizând riscul de apariție a bolilor.

Calitatea relațiilor

Nu doar faptul de a avea o relație sentimentală cu cineva contează. De fapt, cuplurile căsătorite care au recunoscut că se ceartă foarte des și în care partenerii nu mai au prea multă afecțiune unul pentru celălalt sunt mai puțin fericite decât persoanele necăsătorite, spun medicii. Cu alte cuvinte, mai bine singur, decât într-o căsnicie nereușită!

Căsniciile stabile, care durează

Nu doar pentru sănătatea noastră fizică e benefic să avem o relație/căsnicie, spun psihiatrii. Ea întârzie și declinul mental care apare, în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă. Oamenii care sunt căsătoriți fără să fi divorțat, fără să se fi separat și fără să fi avut suferințe sentimentale majore până la vârsta de 50 de ani au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât ceilalți, a mai concluzionat studiul Harvard. Un alt studiu, publicat în 2013 în jurnalul Plos One, confirmă acest aspect: persoanele aflate într-o căsnicie fericită sunt mai puțin afectate de riscul demenței, sunt mai longevive și au o stare sufletească mai echilibrată.
„Societatea pune accent pe acumularea de bogăție și pe succesul profesional, dar iată că, de 75 de ani încoace, medicii ajung la aceeași concluzie: oamenii care sunt cei mai fericiți sunt cei care se bazează pe relații, pe familie, pe prieteni și comunitate”, a declarat Robert Waldinger.

Semnat de

2 comentarii

  1. Bine punctat , insa in ziua de azi greu mai poti duce o relatie de iubire la ani de zile , ea se sfarseste dupa maxim 1 an si sa nu mai zic despre casniciile de alta data care duc pana la adanci batraneti

  2. Totusi, inca sunt relatii care dureaza!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus