vineri , 8 decembrie 2023

Semicentenar Paul Constantinescu: „O noapte furtunoasă”, la Opera Naţională Bucureşti

Paul-Constantinescu

Una dintre cele mai îndrăgite comedii româneşti revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti vineri, 20 decembrie, de la ora 19.00. Celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, „O noapte furtunoasă”, a fost transformată în operă de către compozitorul Paul Constantinescu (1909-1963) în anul 1935, când a avut loc şi premiera absolută, la Opera Naţională Bucureşti.

Vineri, 20 decembrie, teatrul liric bucureştean readuce în atenţia publicului această creaţie, la împlinirea a 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului. Astfel, soliştii Operei Naţionale Bucureşti vor da viaţă personajelor deopotrivă simpatice şi burleşti ale lui Caragiale în variantă de concert, sub bagheta maestrului Răsvan Cernat.

Compozitorul Paul Constantinescu a început studiul muzicii la Ploieşti (1919) şi l-a continuat la Conservatorul din Bucureşti, unde a avut ca profesori nume importante ale vieţii muzicale româneşti precum Mihail Jora, Constantin Brăiloiu şi Dimitrie Cuclin. S-a perfecţionat în arta compoziţiei la Viena cu Franz Schmidt şi Joseph Marx.

Profesor, violonist, dirijor, compozitorul Paul Constantinescu a întreprins studii în materie de folclor, eterna sursă de inspiraţie a tuturor creatorilor de muzică din România, dar a evidenţiat în creaţiile sale şi melosul psaltic bizantin. A compus în toate genurile muzicii clasice, de la operă la muzică de film şi oratoriu. Printre creaţiile sale pentru scenă se numără, pe lângă opera O noapte furtunoasă, şi poemul coregrafic Nuntă în Carpaţi şi opera în trei acte Pană Lesnea Rusalim (1955), pe libretul dramaturgului Victor Eftimiu. Pasionat de lumea personajelor create de scriitori români, Paul Constantinescu este şi autorul coloanei sonore a filmului „O noapte furtunoasă” (1945), în regia lui Jean Georgescu şi al peliculei Moara cu noroc (1955) după Ioan Slavici, în regia lui Victor Iliu.

Biletele pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online, de la adresa http://tickets.operanb.ro.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *