miercuri , 29 noiembrie 2023

Arhiva articole semnate de Laura Câlțea

Veronica Stancu, despre ceainăria Infinitea: „Aici se întâmplă lucruri magice”

În vechiul și frumosul cartier Cotroceni din București, pe Str. Romniceanu, la nr. 7, găsești, de câțiva ani de zile, o oază de liniște și frumusețe: Ceainăria Infinitea. Timpul se oprește și agitația orașului încetează în momentul în care îi treci pragul: un decor din alte timpuri, ceaiuri bune și aromate, muzică ambientală, oameni drăguți… Pentru a cunoaște mai bine ... Citeşte mai departe »

Tandrețe și testosteron. Despre „Dulcele bar”, de J.R. Moehringer

Dulcele bar este un volum care se citește cu plăcere și cu interes și pe care, în ciuda dimensiunilor (are peste 550 de pagini), nici nu-ți dai seama când l-ai terminat. Beții legendare, glume de tavernă, cocktailuri și ritualuri specifice barului, oameni și povești, personaje pitorești desprinse parcă din benzile desenate și cărțile copilăriei, totul se amestecă în amintirile lui ... Citeşte mai departe »

Laura Câlțea recomandă: cărți de luat la plajă

Indiferent câte zile de concediu am avea, o carte (sau două, ca să avem măcar una de rezervă) sigur își găsește loc în bagajul nostru, lângă costumul de baie și crema de protecție solară. E frumos și liniștitor să stăm și să ascultăm valurile mării sau foșnetul pădurii, dar parcă ne relaxăm și mai mult atunci când ne cufundăm într-o ... Citeşte mai departe »

Cu cele mai bune intenții, despre „Lumina dintre oceane”, de M.L. Stedman

Lumina dintre oceane, romanul australiencei M.L. Stedman, a fost un veritabil bestseller încă de la apariție. Tradus în aproape patruzeci de limbi, a fost declarată în 2012 cea mai bună carte a lunii august pe Amazon.com și alegerea cititorilor de pe platforma Goodreads pentru același an. Este, într-adevăr, un roman bine scris, povestea e bine construită și e chiar greu, ... Citeşte mai departe »

Noutăți la Bookfest 2014: ce cărți am pus pe listă

La începutul verii, la Romexpo, se organizează cel de-al doilea mare eveniment editorial din București – Salonul Internațional de Carte Bookfest. Aflat la a IX-a ediție, Salonul are anul acesta ca țară invitată Polonia. Așa că, între 29 mai și 1 iunie, editurile (aproximativ 200) se întrec în lansări, promoții și vedete. Ca în fiecare an, mă duc la târg ... Citeşte mai departe »

Singurătate împărtășită. „Vedere spre Paradis”, de Ingvar Ambjørnsen, și „Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică”, de Kjersti Skomsvold

Vedere spre Paradis de Ingvar Ambjørnsen și Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică, de Kjersti Skomsvold, sunt două romane de mici dimensiuni care tratează teme comune și deloc simple: singurătatea absolută și apăsătoare, nevoia de a ți se certifica propria existență (de a ști că nu ești invizibil pentru ceilalți) sau nevoia de a face față ... Citeşte mai departe »

O carte pentru toți cei cărora li s-a spus că nu pot. Despre „Scânteia”, de Kristine Barnett

Povestea Kristinei Barnett are ceva dintr-un roman, în sensul că e aproape incredibil să citești prin câte greutăți a putut trece împreună cu familia ei și că a reușit, în cele din urmă, să le depășească. Stilul ușor în care e scrisă o face să pară un fel de poveste de succes americană, însă numai aparent. În realitate, Scânteia este ... Citeşte mai departe »

Romanul câştigător al Premiului Goncourt 2013 și alte noutăți fiction ale Grupului Editorial Trei

Una dintre aparițiile editoriale notabile ale aceste primăveri este romanul câștigător al Premiului Goncourt 2013, La revedere acolo sus (fr. Au revoir là-haut) al lui Pierre Lemaitre, apărut în limba română în traducerea Tristanei Ir. O critică acidă la adresa societății, romanul prezintă perioada confuză de după Primul Război Mondial și s-a bucurat de o primire entuziastă în Franța. Acesta ... Citeşte mai departe »

„Adevăruri incomode”. Despre „Zelotul: Viața și epoca lui Isus din Nazaret”, de Reza Aslan

Asemenea altor cărți care încearcă să prezinte sau să imagineze viața de om a lui Isus Hristos (Evanghelia după Isus Hristos de José Saramago sau Ultima ispită a lui Hristos de Nikos Kazantzakis, magistral ecranizată de Martin Scorsese), sunt convinsă că și Zelotul lui Reza Aslan va indigna numeroși credincioși, mai ales dintre cei care se ghidează după vechea formulă ... Citeşte mai departe »

„Obraz de toval și suflet de Karamazov”. Despre Limonov, de Emmanuel Carrère

Amestecând biograficul cu ficțiunea, Emmanuel Carrère face în Limonov portretul unui proscris contemporan, al unui erou (cuvânt înțeles atât în sensul de protagonist, cât și în cel de viteaz, de om excepțional) care, încă de mic, și-a dorit o viață „liberă și periculoasă, o adevărată viață de bărbat”. Istoria mică și istoria mare se combină în roman, iar biografia ieșită ... Citeşte mai departe »