marți , 28 noiembrie 2023

Special LaRevista.ro: 15 lucruri inedite despre Giorgio Armani

În Milano i se spune “Maestrul”. Şi-a fondat compania – azi, un colos cu numeroase ramificaţii – în urmă cu 42 de ani şi este considerat nu doar cel mai de succes creator de modă italian care a existat vreodată, ci şi cel mai inventiv. Despre Giorgio Armani s-ar putea scrie o carte, dar am sintetizat, pentru voi, cele mai inedite lucruri din viaţa şi cariera sa.

♥ parcursul lui profesional n-a avut, iniţial, nici o legătură cu moda. A studiat Medicina, timp de trei ani, iar o vreme, a lucrat la spitalul militar din Verona. Mama lui spunea că “Giorgio voia să se facă doctor, dar, de fapt, nu suporta să vadă sânge”. Cert e că s-a orientat spre o altă carieră, devenind stilist de vitrine, în 1957, la un magazin din Milano, La Rinascente. A fost apoi vânzător, în acelaşi magazin, la raionul de haine pentru bărbaţi, experienţă care l-a învăţat mult despre gusturile oamenilor şi tehnici de vânzări. Pe la mijlocul anilor ’60, s-a angajat ca designer la compania Nino Cerruti, unde a rămas timp de zece ani. În acelaşi timp, colabora cu diverşi manufacturieri, printre care Zegna şi Emanuel Ungaro.

♥ în 1966, l-a cunoscut pe omul căruia îi datorează, în mare parte, debutul ca designer independent: Sergio Galeotti, de profesie arhitect. Cei doi au devenit inseparabli, iar relaţia lor – personală şi de afaceri – a fost extrem de fructuoasă. La îndemnul şi încurajările partenerului sau de viaţă, Armani şi-a fondat propria sa companie, în 1975, cu o investiţie de 10.000 de dolari, căpătaţi în mare parte din vânzarea maşinii lor.

♥ în 1982, Armani a semnat un contract important cu L’Oreal pentru debutul producţiei sale de parfumuri. Azi, ele sunt printre cele mai iubite din lume. Le-au urmat şi produse auxiliare – creme de corp, loţiuni, deodorante, after shaves, toate cu miresmele derivate din parfumuri. A lansat liniile Armani Junior, Armani Jeans şi Emporio, iar apoi, colecţii de lenjerie intimă, costume de baie şi accesorii. Nu s-a oprit aici: azi, Armani face şi produse de patiserie (Armani Dolci), aranjamente florale (Armani Fiori) şi are chiar şi două hoteluri ce-i poartă numele, unul în Dubai, iar celălalt, la Milano.

♥ creatorul de modă a trăit alături de Sergio Galeotti vreme de 20 de ani, până în 1985, când acesta a murit de SIDA, la vârsta de 40 de ani.

Armani şi Galeotti, în 1978

♥ Giorgio Armani a debutat ca designer vestimentar pentru film în 1980, când l-a îmbrăcat pe Richard Gere în “American Gigolo”. A atras atenţia la Hollywood, unde a avut peste 250 de colaborări de acest fel. Printre cele mai cunoscute se numără costumele pentru pelicula “The Untouchables”, în 1987.

♥ este bun prieten cu Eric Clapton, care, în 1996, a compus câteva piese pentru show-urile de modă Armani şi care poartă deseori haine create de “maestru”.

♥ în anul 2000, a fost primul designer în viaţă căruia Muzeul Guggenheim din New York i-a dedicat o expoziţie. Evenimentul a fost un succes, adunând în jur de 29.000 de vizitatori pe săptămână.

♥ a fost, de asemenea, primul creator de haute couture care a transmis live un show de modă, pe Internet. Oameni din lumea întreagă au putut urmări, în timp real, prezentarea colecţiei Armani Privé Primăvară-Vară 2007.

♥ a fost primul creator de modă care a interzis modelele cu un indice de masă corporală mai mic de 18, după ce manechinul Ana Carolina Reston, care suferea de anorexie, s-a înfometat până a murit.

♥ tot la capitolul premiere, trebuie amintit că Giorgio Armani a inventat jachetele bomber, din piele, în 1970.

♥ a fost un practicant pasionat de body-building şi e foarte interesat de sport. Face parte din consiliul de conducere al echipei de baschet Olimpia Milano şi e fan InterMilan. A creat echipament sportiv pentru Chelsea, precum şi pentru poliţia din Milano.

♥ dacă ar lua-o de la capăt, spune că i-ar plăcea să devin regizor de teatru şi film.

♥ se descrie drept un “perfecţionist”, în timp ce angajaţii lui spun că e chiar “maniac” în procesul de creaţie. O zi obişnuită de lucru durează, la Armani, 12 ore.

♥ e vegetarian şi nu-i place să bea şi să fumeze. Susţine că nu a fumat nici măcar o ţigară, în toată viaţă lui. Îi plac însă deserturile, preferatul lui fiind cozonacul italian panettone, tăiat în cubuleţe mici şi scăldat în ciocolată şi frişcă.

♥ Giorgio Armani este, în mod oficial, din ce reflectă vânzările, cel mai de succes designer italian, cu o avere de peste opt miliarde de dolari, în 2017. Imperiul pe care l-a creat îi şi aparţine în întregime: în ciuda ofertelor deseori tentante, Armani nu a vândut nici o acţiune din compania sa, fiind unicul deţinător al averii sale.

Produse Giorgio Armani găsiţi şi la Sephora.

“Stilul reprezintă un echilibru corect între a şti cine eşti, ce ţi se potriveşte şi cum să-ţi dezvolţi propriul character.” Foto: Giorgio Armani, în 1980.

SURSE

biography.yourdictionary.com

Vogue

India Today

thefashionspot.com

The Guardian

visionaireworld.com

anniemc.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *